hirdetes

Amikre büszkék lehetünk: a hungarikumok - 1. rész

SZ.F.
Hungarikumok

Busójárás Mohácson

A Magyarország déli határa közelében elhelyezkedő Mohács egy igazán egyedi népi szokással rendelkezik, ami nem más, mint a busójárás. Az emberek gyapjújelmezbe és maszkokba öltöznek, és tűzgyújtással illetve csoportos felvonulással kergetik el a telet és üdvözlik a tavaszt. A szokás mára egy hatalmas fesztivállá nőtte ki magát, ahová nem csak hazánk területéről, hanem a környező országokból is számos kíváncsi látogató érkezik minden évben. A hat napig tartó rendezvényen étel, ital, és kézzel gyártott szuvenírek várják az érdeklődőket.

A táncház módszer

A magyar táncházak kulturális örökségünk megőrzése céljából működnek. A táncházakban a jellegzetes magyar néptánc és népzenei stílusok nemzedékről nemzedékre szállnak át.

hirdetes

Matyó népművészet

A matyó népművészet első sorban a hímes ruhákról és szuvenírekről híres. A legjellegzetesebb matyó motívumok a madarak és a virágok, illetve a piros, zöld, fekete és kék színű dísznövények. A matyó népművészet második reneszánszát éli, mert egyre több fiatal designer fedezi fel az ezekben a hagyományos díszítőelemekben rejtőzködő lehetőségeket a modern divat és a design világában.

Pálinka

A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek. Általában szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely erjesztett szőlőtörköly párlata.

hirdetes

A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A hasonló nevű pălincă eredetvédett román gyümölcspárlat. A pálinka leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból) készülhet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Új építésű lakás Pest megye

Új építésű lakás Pest megyében Ha új építésű lakás Pest megyében az, amit... Tovább

Gulács

Gulács: A Balton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Gulács közülük az egyik. A Balaton-felvidék... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar