hirdetes

Amikre büszkék lehetünk: a hungarikumok - 1. rész

SZ.F.
Hungarikumok

Tokaji aszú

Híressé a XVIII. századtól vált, XIV. Lajos a borok királya, a királyok bora névvel illette. A tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor, aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor. Évszázados technológia alkalmazásával készül, alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése, és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. Az aszúszemeket szemenként válogatják, ezzel kezdődik a szüret. 136,6 liter azonos évjáratú musttal vagy borral, 1-2 napig áztatják, majd az aszútésztát kipréselik és a mustot hordókba töltik, hogy erjedjen. Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy gönci hordóban. A jelenlegi előírás szerint a forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből legalább 2 évig fahordóban.

hirdetes

Béres csepp

Dr. Béres József alkotta meg 1972-ben ezt a humángyógyászati készítményt, mely nyomelemeket és ásványi anyagokat speciális összetételben tartalmaz, ezáltal erősíti az immunrendszert. 1976-ban sikerült csak a szabadalmaztatása, mert sokáig a hatóságok börtönnek fenyegették, ha terjeszti a készítményt. Forgalomba 1978-ban került a gyógyhatású készítmény, 2000-ben pedig hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították.

hirdetes

Solymászat

A magyar solymászat egyidős a nemzettel. A magyar nép már a Kárpát-medencébe való 895-ös megérkezésekor fejlett solymásztechnikákkal rendelkezett. A solymászat ma az ország nemzeti örökségének részét képezi.

Mezőtúri fazekasság

A Magyarország keleti részén fekvő Mezőtúron nem készül olyan termék, amely ne hordozná magában a falu 100 éves hagyományát. Az itt élő emberek nagyon büszkék örökségükre, a technikákat ugyanis már generációk óta adják tovább az idős mesterek a fiatal tanoncoknak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dinamó

Dinamó: az egyik legismertebb magyar találmány. Dinamónak nevezzük azokat a villamos gépeket,... Tovább

Dunai panoráma

Dunai panoráma: Milliók kedvence, Budapest első számú reklámarca. A dunai panorámába... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar