hirdetes

Amikre büszkék lehetünk: a hungarikumok - 1. rész

SZ.F.
Hungarikumok

Halasi csipke

A halasi csipke egy több mint 110 éves magyar kézműves hungarikum. Általában szobák és termek exkluzív díszítésére használják. Magyarországi látogatása során II. János Pál pápa halasi csipkét kapott ajándékba.

Mangalica

A mangalica, (avagy a „göndör hajú disznó”) egy első sorban Magyarországon és a Balkánon tenyésztett sertésfajta. József főherceg 1833-ban kezdte meg tenyésztésüket. A legtöbb népszerű sertésfajtával ellentétben első sorban nem húsukért tenyésztik, ugyanis a mangalicahús rendkívül zsíros. A húsukért tenyésztett fajták általában hatékonyabbak a zsírszegény hússal rendelkeznek. A zsírsertések ezzel szemben jó minőségű zsírjukért tartják. A jó génekkel rendelkező mangalicákból nyerhető ki a világ egyik legkiválóbb zsírja és húsa is.

hirdetes

Hízott libából előállított termékek

Magyarországon a libatömés 400 éve jelent meg. A Léva-vidéki lúd a kitűnő minőségű húsáról és májáról nevezetes, a makói a májméretéről. A magyarok kulturális és gasztronómiai örökségnek tartották és tartják is a tömött libából származó májat. A hazai libatömési gyakorlat következtében egyre nagyobb kereslet lett világszerte a magyarországi libamájra, nem véletlenül, mivel aki evett már libamájat, felejthetetlen élményben részesült.

Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út

A budai vár név sokkal többet takar, mint magát a várat vagy a királyi palotát. Ide tartozik még a történelmi negyed számtalan gyönyörű kilátóhellyel. Az idelátogató úgy érzi, viszszatért a múltba, egy teljesen más, nyugodt világba, ahol a barokk házak kapualja római köveket s szépen faragott lovagkori ülőfülkéket rejt. Az UNESCO 1972-ben alapított Világörökség Programjának célja az emberiség kulturális és természeti örökségének nyilvántartásba vétele (Világörökségi Lista).

hirdetes

A programban részt vevő állam kötelezettséget vállal arra, hogy a területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára. Budapesti helyszín először 1987-ben került a listára, ez a Duna-part látképe és a Budai várnegyed volt, majd 2002-től az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác: Semmelweis Ignác Fülöp magyar orvos, „az anyák megmentője". Jó... Tovább

1998-as választások

Ahogyan az 1994-es választások az 1990-ben számszerűen alig jelentős baloldali erők számára... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar