hirdetes

Íme, a '60-as évek híres kockaházainak története

TK, ZH
Kádár-kocka

Ahhoz pedig pláne nincs, hogy egy központi rendelkezés értelmében épültek volna egymásra ezek a rendkívül hasonló otthonok. Erre a remek érv, hogy a Kádár-korszakban meghatározó épülettípus a tömeges gyártással készült – a lakásépítési program keretein belüli – lakótelepek voltak, valamint annak panellakásai, melyeket előregyártott vasbeton elemekből készítettek el.


Ezek közül az első panellakás 1959-ben épült Dunaújvárosban, még csak kísérleti jelleggel. Ekkor kezdték el továbbfejleszteni a szovjet házgyári technológiát, így sikeresen csökkentették a világháborúk következtében kialakult lakáshiányt. 


Érdekel, hogy milyen volt az akkori élet a panellakásokban, esetleg a Kádár-korszakban elterjedt nappalik keltették fel jobban a kíváncsiságodat? Utóbbi jellegzetes mivoltáról itt bővebben olvashatsz, valamint, ha szeretnéd feleleveníteni a panellakásokkal kapcsolatos emlékeidet, azt ezzel a korábbi cikkünkkel teheted meg.

hirdetes


A Kádár-kockák rendkívül népszerűek voltak, elsősorban egyszerűségük miatt, mely megjelent mind tervezhetőségükben, mind kivitelezhetőségükben. Arról nem is beszélve, hogy utóbbi kapcsán alapanyagai is olcsók voltak. Az épülethez tartozó sátortető bizonyult a legjobb megoldásnak a négyzet alapú alaprajzhoz, mellyel visszanyúltak a kétszobás munkásházakhoz, valamint kistisztviselői lakásokhoz. Modernségében pedig messzemenőleg elhagyta a régebben használt vályogtetővel rendelkező otthonokat.

hirdetes


Ezek lennének a vidéki panelek?


A sematikus kivitelezésük miatt sokan párhuzamba hozták a városi építményekkel őket, gúnyolták a kockaházakat vidéki paneleknek. Ugyanakkor erről egy foknál tovább már szó sem volt – a lakók igyekeztek viszonylag olcsó és egyszerű módot találni arra, hogy kiléphessenek a sablonos megoldások közül. A házak falán megjelentek az egészen visszafogott színektől kezdve a már kicsit komolyabb minták is.


Az alapvető különbség köztük és a paraszházak között pedig, hogy a díszesebb Kádár-kockák az utca népét szólították meg.

A kép forrása: Fortepan / Lipovits Károly

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bajor Imre

Bajor Imre: Bajor Imre magyar színész, humorista. 1957 március 9-én született Budapesten.... Tovább

Solymászat

Solymászat mint élő emberi örökség: hungarikumnak számít. Solymászatról beszélünk abban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!