hirdetes

Ősrégi magyar kutyafajta - A csodálatos komondor bemutatása

B. Á.

Az egyik legrégebbi és legismertebb magyar pásztorkutyafajtát mutatjuk most be nektek, ami nem más, mint a komondor. Érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, melyből megtudhatod, hogy mikor jelent meg először, miért lett ennyire híres és még sok más dolgot is.

A komondor bemutatása

Ha még nem olvastad el mit írtunk a puli kutyáról, akkor mindenképp kattints ide!

A házon belül nyugodtak és csendesek, nem kedvelik a lakáséletet. Az ideális hely számukra a szabadban van, egy tágas, jól elkerített portán, lehetőleg vidéken. Mély és hangos ugatásuk miatt – amit legaktívabb időszakukban, éjszaka gyakran hallhatunk – nem ajánlatos közeli szomszédok mellett tartani. A komondorok önzetlenül ragaszkodnak családjukhoz és nem bíznak meg az idegenekben, legtöbbjük sosem érzi magát igazán nyugodtnak ismeretlenek közelében. Sokukat ugyan óvatosan össze lehet ismertetni a látogatókkal, de még ilyenkor is folyamatos felügyeletet igényelnek valamelyik gazdájuktól.

Mérete és nehéz bundája ellenére a komondorok rendkívül gyorsak és nagyon hamar képesek reagálni a különböző eseményekre. Már fiatal korukban folyamatos ismerkedésre van szükségük, hogy territóriumi ösztöneiket kordában tarthassuk. A komondorok türelmesek a család gyermekeivel, de védelmező ösztönük hamar előjöhet, ha a szomszéd gyerekek is csatlakoznak. Ugyan így barátságosan kezelik a többi háziállatot, azonban az idegen és kóbor állatokat agresszívan támadják.

hirdetes

Haszonállat őrző létükre feladatuk saját döntéseket hozni a védelmezéssel kapcsolatban, és a komondorok pontosan ezt is teszik. Ösztönösen követik saját döntéseiket, ezért fontos, hogy időben tisztázd fele, hogy ki az alfahím (a főnök) a családban, különben később nehéz lesz parancsolnod nekik. A komondorok valójában nem ajánlott a legtöbb átlagos háztartásba, ugyanis rettentő erejük és elszántságuk miatt sokan nem képesek biztosítani számukra a megfelelő életvitelt és környezetet.

Megfelelő kutya számodra a komondor?

Ha olyan kutyát szeretnél, ami: nagyméretű és bozontos (hacsak nincs lenyírva), megvédi a haszonállataidat, inkább megbízható és kimért, nem pedig játékos, védelmezi a családját és otthonát, csak közepes mennyiségű mozgást igényel…akkor a komondor neked való.

hirdetes

Ha nem szeretnél a következőkkel bajlódni

Valamilyen folyamatos tevékenységet biztosítani egy munkakutyádnak (a haszonállatok őrzése a legjobb opció), romboló hajlamok unott hangulatban, idegenekbe vetett bizalom hiánya. A nem családhoz tartozó állatok elleni agresszió, kétméteres kerítések biztosítása a kóborlás megelőzése végett, mély, velős ugatások, főleg éjszakánként, ha zajt hall. Rengeteg szőrápolás (kivéve rövidre nyírva), „bozontos kutya szindróma” – tincsekbe akadó szemétdarabok, vizes bunda, stb.…akkor a komondor nem neked való. A következő oldalon a komondor tartásáról osztunk meg veletek mindent, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Segesvári csata

Segesvári csata: Segesvár a mai Románia területén található, de az 1800-as években... Tovább

November 1.

November 1. Őszi hagyományőrző nap, a halottak tiszteletére. Más országokban és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarság
X
Kövess minket facebookon!