hirdetes

Ősrégi magyar kutyafajta - A csodálatos komondor bemutatása

B. Á.
A komondor bemutatása

Fontos megjegyezni, hogy az örökölt viselkedés sokkal kevésbé kiszámítható, mint az örökölt fizikai tulajdonságok (pl. méret, vedlés). A temperamentum és a viselkedés megfelelő idomítással befolyásolható. A különböző negatív jellemvonásokat kikerülheted, ha egy felnőtt kutyát fogadsz örökbe, vagy vásárolsz. A felnőtt kutyáknál tisztán láthatod, hogy mire számíthatsz tőlük. Számos felnőtt komondor bizonyította már, hogy mentes a negatív jellemzőktől.

Ha kölyköt szeretnél, akkor ezeket a jellemvonásokat úgy kerülheted el, hogy elismert és megbízható tenyésztőtől szerzed be a kutyát. Sajnos általában felnőtt korukig nehéz kiszűrni, hogy az adott kölyök bármilyen viselkedési vagy egészségügyi rendellenességet örökölt-e. A kölyökkutyák idomítása mindig opció, amikkel bizonyos rossz tulajdonságokat kinevelhetsz belőlük. 

hirdetes

1. Valamilyen érdemleges tevékenység biztosítása

A komondor haszonállatok őrzése közben érzi magát a legjobban. Ezt kocsi- vagy szánhúzással, esetleg túrázással is helyettesítheted, de muszáj valamilyen építő jellegű tevékenységet biztosítani számára, különben hamar unottá válhatnak, ami rongáláshoz vezet.

hirdetes

2. Kellő szocializálás biztosítása

A komondoroknak olyan emberek társaságára van folyamatos szükségük, akiktől megtanulhatják, hogy miből ismerhetik fel „jó embereket”. Így képesek megkülönböztetni egymástól azokat, akik normálisan és akik furcsán viselkednek. Gondos és óvatos ismerkedés nélkül bárkire hajlamosak gyanakodni.

3. Lehetséges agresszió más állatokkal szemben

A legtöbb komondor falkatagként bánik a család többi háziállatával, de erős ösztön hatja őket arra, hogy elkergessék az idegen állatokat. A legtöbb komondor domináns és agresszív más, ismeretlen kutyákkal szemben, és néhány komondor nem kedveli a macskákat. Megfelelő tenyésztés, szocializálás, idomítás és bánásmód hiányában a komondorok hajlamosak lehetnek súlyosan megsebesíteni vagy megölni más állatokat.

Hell Čadanová képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az ősmagyarok viselete

Az ősmagyarok viselete: Őseink ruházatukban az ázsiai ruhadarabokat hordták és azokat... Tovább

Madarasi Hargita

Madarasi Hargita: A Madarasi-Hargita a Hargita-hegység és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarság
X
Kövess minket facebookon!