hirdetes

Ősrégi magyar kutyafajta - A csodálatos komondor bemutatása

B. Á.
A komondor bemutatása

4. Szőrápolás

Ha azt szeretnéd, hogy komondorod úgy nézzen ki, mint a képeken és a TV-ben, akkor készülj fel rá, hogy rengeteg időt töltesz majd bundája ápolásával. A bunda külső rétegén található drótos szőrök gyakran összegabalyodnak az alsó réteg pamutszerű részével, ami filces bundát eredményez. Ha szeretnéd megtartani ezt a külsőt, akkor néhány hetente érdemes elkülöníteni egymástól a tincseket.

A fürdetés nagyjából egy órát vesz igénybe, a tincseket pedig alaposan le kell öblíteni. A száradás nagyjából 24 órát vesz igénybe, hajszárító segítségével. Egy másik opció a tincsek kifésülése valahányszor megjelennek. Ez egy természetesebb „bozontos” külsőt eredményez, ami rendszeres kefélést és fésülést igényel. A legegyszerűbb megoldás rövidre nyírni a komondorod szőrét, ami mellesleg egy higiénikusabb opció is.

hirdetes

5. „Bozontos kutya szindróma”

Mind minden bozontos kutya, a komondor is a kevésbé „tisztábbak” közé tartozik. Levelek, sár, ürülék és egyéb kosz ragadhat a bundájába, amit később aztán az otthonodba is behordhat. Lefetyelés közben a pofaszőre magába szívja a vizet, amit aztán szétcsepegtet ahová csak megy. Ugyan ez a helyzet az evéssel is. Ezek után nem kellemes, amikor lábadhoz dörgölőzik. Szintén fontos megjegyezni a rövidre nyírt bunda előnyeit.

6. A heves temperamentum

Haszonállatőrző fajta létükre a komondorokat úgy tenyésztették, hogy saját akaratuk és belátásuk alapján cselekedjenek, és ezzel önállóan képesek legyenek megvédeni a rájuk bízott állatokat. Előszeretettel hozzák meg saját döntéseiket, amik nem feltétlenül passzolnak a te véleményeidhez, különösen ha benti kutyaként neveled őket. Erős szabad akarattal rendelkeznek, ezért fontos, hogy folyamatosan és töretlenül tudasd velük, hogy mit vársz el tőlük, amikor utasítod őket valamire.

hirdetes

7. Zaj

Hacsak nem egy nagy farmon élsz, a szomszédoktól messze, a komondorokat nem szabad felügyelet nélkül a szabadban hagyni. Mély ugatásukra hamar ráunhatnak ugyanis a közelben élők. Ezek alapján remélhetőleg belátod, hogy a komondorok számára egy átlagos otthon nem feltétlenül megfelelő környezet, és hogy muszáj eleget tenned különleges igényeiknek, ha elégedetten szeretnéd tartani őket.

Krzysztof Dzwonek képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szent Lukács gyógyfürdő

Szent Lukács gyógyfürdő:  A Szent Lukács gyógyfürdő Budapest egyik legrégebbi... Tovább

Habsburg József

Habsburg József: Vitéz Habsburg–Lotaringiai József Ágost, József nádor fiúági... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarság
X
Kövess minket facebookon!