notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Komondor kutyafajta bemutatása

hirdetes

A komondorokról – mi jó és mi nem jó velük kapcsolatban

SZ.F.

Habár kölyökként játékosak és energetikusak, a komondorok 2-3 éves korukra komoly, méltóságteljes, önálló felnőttekké válnak.

Bemutatom a komondort!

A házon belül nyugodtak és csendesek, nem kedvelik a lakáséletet. Az ideális hely számukra a szabadban van, egy tágas, jól elkerített portán, lehetőleg vidéken. Mély és hangos ugatásuk miatt – amit legaktívabb időszakukban, éjszaka gyakran hallhatunk – nem ajánlatos közeli szomszédok mellett tartani. A komondorok önzetlenül ragaszkodnak családjukhoz és nem bíznak meg az idegenekben, legtöbbjük sosem érzi magát igazán nyugodtnak ismeretlenek közelében. Sokukat ugyan óvatosan össze lehet ismertetni a látogatókkal, de még ilyenkor is folyamatos felügyeletet igényelnek valamelyik gazdájuktól.

 

Mérete és nehéz bundája ellenére a komondorok rendkívül gyorsak és nagyon hamar képesek reagálni a különböző eseményekre. Már fiatal korukban folyamatos ismerkedésre van szükségük, hogy territóriumi ösztöneiket kordában tarthassuk. A komondorok türelmesek a család gyermekeivel, de védelmező ösztönük hamar előjöhet, ha a szomszéd gyerekek is csatlakoznak. Ugyan így barátságosan kezelik a többi háziállatot, azonban az idegen és kóbor állatokat agresszívan támadják.

 

Haszonállat őrző létükre feladatuk saját döntéseket hozni a védelmezéssel kapcsolatban, és a komondorok pontosan ezt is teszik. Ösztönösen követik saját döntéseiket, ezért fontos, hogy időben tisztázd fele, hogy ki az alfahím (a főnök) a családban, különben később nehéz lesz parancsolnod nekik. A komondorok valójában nem ajánlott a legtöbb átlagos háztartásba, ugyanis rettentő erejük és elszántságuk miatt sokan nem képesek biztosítani számukra a megfelelő életvitelt és környezetet. A következő oldalon elmondom, mit kell tudni a komondorokról! 

 

Bemutatom a komondort!

Megfelelő kutya számodra a komondor?

Ha olyan kutyát szeretnél, ami:

 • Nagyméretű és bozontos (hacsak nincs lenyírva)
 • Megvédi a haszonállataidat
 • Inkább megbízható és kimért, nem pedig játékos
 • Védelmezi a családját és otthonát
 • Csak közepes mennyiségű mozgást igényel

… akkor a komondor neked való.

 

Ha nem szeretnél a következőkkel bajlódni:

 • Valamilyen folyamatos tevékenységet biztosítani egy munkakutyádnak (a haszonállatok őrzése a legjobb opció)
 • Romboló hajlamok unott hangulatban
 • Idegenekbe vetett bizalom hiánya
 • A nem családhoz tartozó állatok elleni agresszió
 • Kétméteres kerítések biztosítása a kóborlás megelőzése végett
 • Mély, velős ugatások, főleg éjszakánként, ha zajt hall
 • hirdetes
 • Rengeteg szőrápolás (kivéve rövidre nyírva)
 • „Bozontos kutya szindróma” – tincsekbe akadó szemétdarabok, vizes bunda, stb.

… akkor a komondor nem neked való.

 

Fontos megjegyezni, hogy az örökölt viselkedés sokkal kevésbé kiszámítható, mint az örökölt fizikai tulajdonságok (pl. méret, vedlés). A temperamentum és a viselkedés megfelelő idomítással befolyásolható. A különböző negatív jellemvonásokat kikerülheted, ha egy felnőtt kutyát fogadsz örökbe, vagy vásárolsz. A felnőtt kutyáknál tisztán láthatod, hogy mire számíthatsz tőlük. Számos felnőtt komondor bizonyította már, hogy mentes a negatív jellemzőktől.

 

Ha kölyköt szeretnél, akkor ezeket a jellemvonásokat úgy kerülheted el, hogy elismert és megbízható tenyésztőtől szerzed be a kutyát. Sajnos általában felnőtt korukig nehéz kiszűrni, hogy az adott kölyök bármilyen viselkedési vagy egészségügyi rendellenességet örökölt-e. A kölyökkutyák idomítása mindig opció, amikkel bizonyos rossz tulajdonságokat kinevelhetsz belőlük. A következő oldalon további tudnivalókat osztok meg a komondorról! 

 

Bemutatom a komondort!

1. Valamilyen érdemleges tevékenység biztosítása

A komondor haszonállatok őrzése közben érzi magát a legjobban. Ezt kocsi- vagy szánhúzással, esetleg túrázással is helyettesítheted, de muszáj valamilyen építő jellegű tevékenységet biztosítani számára, különben hamar unottá válhatnak, ami rongáláshoz vezet.

 

2. Kellő szocializálás biztosítása

A komondoroknak olyan emberek társaságára van folyamatos szükségük, akiktől megtanulhatják, hogy miből ismerhetik fel „jó embereket”. Így képesek megkülönböztetni egymástól azokat, akik normálisan és akik furcsán viselkednek. Gondos és óvatos ismerkedés nélkül bárkire hajlamosak gyanakodni.

 

3. Lehetséges agresszió más állatokkal szemben

A legtöbb komondor falkatagként bánik a család többi háziállatával, de erős ösztön hatja őket arra, hogy elkergessék az idegen állatokat. A legtöbb komondor domináns és agresszív más, ismeretlen kutyákkal szemben, és néhány komondor nem kedveli a macskákat. Megfelelő tenyésztés, szocializálás, idomítás és bánásmód hiányában a komondorok hajlamosak lehetnek súlyosan megsebesíteni vagy megölni más állatokat.

 

4. Szőrápolás

Ha azt szeretnéd, hogy komondorod úgy nézzen ki, mint a képeken és a TV-ben, akkor készülj fel rá, hogy rengeteg időt töltesz majd bundája ápolásával. A bunda külső rétegén található drótos szőrök gyakran összegabalyodnak az alsó réteg pamutszerű részével, ami filces bundát eredményez. Ha szeretnéd megtartani ezt a külsőt, akkor néhány hetente érdemes elkülöníteni egymástól a tincseket.

hirdetes

 

A fürdetés nagyjából egy órát vesz igénybe, a tincseket pedig alaposan le kell öblíteni. A száradás nagyjából 24 órát vesz igénybe, hajszárító segítségével. Egy másik opció a tincsek kifésülése valahányszor megjelennek. Ez egy természetesebb „bozontos” külsőt eredményez, ami rendszeres kefélést és fésülést igényel. A legegyszerűbb megoldás rövidre nyírni a komondorod szőrét, ami mellesleg egy higiénikusabb opció is.

 

Bemutatom a komondort!

5. „Bozontos kutya szindróma”

Mind minden bozontos kutya, a komondor is a kevésbé „tisztábbak” közé tartozik. Levelek, sár, ürülék és egyéb kosz ragadhat a bundájába, amit később aztán az otthonodba is behordhat. Lefetyelés közben a pofaszőre magába szívja a vizet, amit aztán szétcsepegtet ahová csak megy. Ugyan ez a helyzet az evéssel is. Ezek után nem kellemes, amikor lábadhoz dörgölőzik. Szintén fontos megjegyezni a rövidre nyírt bunda előnyeit.

 

6. A heves temperamentum

Haszonállatőrző fajta létükre a komondorokat úgy tenyésztették, hogy saját akaratuk és belátásuk alapján cselekedjenek, és ezzel önállóan képesek legyenek megvédeni a rájuk bízott állatokat. Előszeretettel hozzák meg saját döntéseiket, amik nem feltétlenül passzolnak a te véleményeidhez, különösen ha benti kutyaként neveled őket. Erős szabad akarattal rendelkeznek, ezért fontos, hogy folyamatosan és töretlenül tudasd velük, hogy mit vársz el tőlük, amikor utasítod őket valamire.

 

7. Zaj

Hacsak nem egy nagy farmon élsz, a szomszédoktól messze, a komondorokat nem szabad felügyelet nélkül a szabadban hagyni. Mély ugatásukra hamar ráunhatnak ugyanis a közelben élők. Ezek alapján remélhetőleg belátod, hogy a komondorok számára egy átlagos otthon nem feltétlenül megfelelő környezet, és hogy muszáj eleget tenned különleges igényeiknek, ha elégedetten szeretnéd tartani őket.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
95 691
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 118 982
Közösség

Szótár

Árpád fejedelem

Árpád fejedelem: Árpád a magyar törzsszövetség nagyfejedelme volt a honfoglalás idején... Tovább

Francia drazsé

Francia drazsé: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Maga a szó egyébként francia... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 234

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Érdekességek Magyar