hirdetes

Koronavírus: Magyarország időben lépett eddig? Mikor lesz időszerű a következő lépés?

VN

Az egész világ küzd a koronavírus járvánnyal. Napról-napra egyre több országban egyre több fertőzöttet regisztrálnak, miközben a járvány eredeti gócpontjának számító Vuhanban úgy tűnik visszaszorult a járvány, a tegnapi napon egyetlen fertőzött esetet sem regisztráltak, azonban egyes szakértők szerint egy második hullámra is számítani lehet, amelyről ITT írtunk részletesen. Különböző országokban különböző mértékben okoz károkat, ami összefüggésben lehet azzal is, hogy a felelős szervek milyen gyorsan hozták meg a szükséges döntéseket. Vajon Magyarországon elég gyorsan reagáltunk?

Koronavírus Magyarországon: időben vagyunk?

Ázsia tanult a SARS-ból, de Európa nem

Ahhoz, hogy eldöntsük, mennyire volt gyors, és egyben időszerű Magyarország reakciója a koronavírus járványra először meg kell néznünk, a többi ország hogyan reagált. Az első hírek hallatán, az Ázsiai országokban élők azonnal reagáltak, az állampolgárok elkezdtek maszkokat hordani, és távolságot tartani egymástól. Például a hongkongi kormány 48 óra alatt reagált, és hozta meg a megfelelő szabályzásokat az után, hogy az első bizonyított esetet bejelentették. Ez arra vezethető vissza, természetesen a szabályokat követő kultúrájuk mellett, hogy ők még emlékeztek a SARS járványra, ami Európába nem jutott el. Tehát Ázsiának ennyi úgynevezett előnye volt, hogy 17 éve már átélte ugyanezt. A koronavírus automatikus reakciókat váltott ki az emberekből is, nem kérdőjelezték meg a helyzet súlyosságát, mint mi, Európában.

Európa országai sem egyformán reagáltak

De az európai országok sem egységesen kezelik a helyzetet. Egyértelműen Olaszország van a legnagyobb bajban, a fertőzöttek száma meghaladja a 35 ezer főt, és a halálozási arányszám is itt a legrosszabb, a halottak száma a 3000 ezret közelíti. Annak, hogy mi lehet ennek a legfőbb oka ITT olvashattok. Spanyolországban, Németországban, és Franciaországban magas még a fertőzöttek száma kiemelkedően. Nézzük, mennyi idő alatt hozták meg ők a különböző óvintézkedéseket. Mind Olaszország, mind Spanyol, valamint Franciaország is az első fertőzött bejelentésétől számított 40-50 napon belül rendelte el a megszorító intézkedéseket, mint iskolák bezárása, rendezvények korlátozása, vendéglátóhelyek korlátozása, határok lezárása, vagy esetleg kijárási tilalom. A Németországi helyzetről pedig ITT írtunk részletesebben, érdemes elolvasni, mert ők elég hatékonyan felvették a harcot a koronavírus ellen, talán érdemes lenne az ő mintájukat átvenni.

hirdetes

Magyarország ilyen gyorsan reagált a koronavírusra

Magyarország reakciója a koronavírus járványra a nyugati országokhoz képes jóval gyorsabb volt, ahogyan szomszédos országaink esetében is, a cseheknél, valamint az osztrákoknál. De ez a gyorsaság nagyrészt csak szerencse kérdése, hiszen nálunk jóval később jelent meg a vírus, akkor amikor már láttuk, hogy drasztikus intézkedések nélkül hova fajulhat a helyzet. Az első regisztrált eset és a veszélyállapot kihirdetése között csupán tizen napok teltek el. Először a rendezezvényeket korlátozták, majd jöttek az üzleteket korlátozó intézkedések, az iskolák bezárása, és a határok lezárása, már csak egy lépés van hátra: a kijárási tilalom. Olaszország után, Csehország, Spanyolország és Ausztria is meghozta ezt a döntés. A kérdés már csak az mikor rendelnek el Magyarországon is kijárási tilalmat.

hirdetes

Mikor rendelnek el Magyarországon kijárási tilalmat?

Már csak egy fokozat van hátra, a koronavírus megfékezésére hozott szabályok terén, mégpedig a kijárási tilalom. A szakemberek eddig is arra kérték a lakosságot, hogy csak fontos teendők esetében mozduljanak ki, és ha lehet akkor is kerüljék a tömeget, a személyes érintkezést, de erről még rendelet nem született. Magyarország jelenleg a 15. napnál tart, azaz 15 napja regisztrálták az első esetet. Az eddig leggyorsabban elrendelő ország, Csehország a 16. napon hozta meg ezt a lépést, lehet, hogy nálunk is időszerű lesz hamarosan. Náluk egyébknt eddig 522 fertőzött van, de egy halálos eset sincs. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Miskolci Nemzeti Színház

Miskolci Nemzeti Színház: Az egyik legnépszerűbb vidéki színháznak számít. Miskolc... Tovább

Dobos torta

Dobos torta: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A dobostorta megalkotója Dobos C.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!