hirdetes

Nagyon magas sugárzást mértek Magyarországon, de nincs semmi baj

VN

Rendkívül magas sugárzási szintet mértek Szombathelyen, az Európai Bizottság sugárzási adatokat szolgáltató oldalán ennek köszönhetően egy lila pötty jelent meg, ami a kiugró adatot hivatott jelölni. Az adatok alapján tehát drasztikusan növekedett a gamma sugárzás az éjszaka folyamán, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindenkit megnyugtatott, hogy ezt csak egy mérőműszer meghibásodása okozta, és semmilyen probléma nem áll fent.

Magas radioaktív sugárzást mértek Magyarországon

Nincs veszélyben a lakosság

Nemzeti Népegészségügyi Központ nyilatkozata alapján, bár a térképen tényleg vészjóslóak az adatok, nincsen veszélyben a lakosság, a meghibásodott műszer javítása folyamatban van. A katasztrófavédelem részletes tájékoztatása szerint a helyileg a Szombathelyen az Ady Endre tér 1. szám alatt elhelyezett, az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer részeként működő háttérsugárzás-mérő végpont hibásodott meg, aminek köszönhető a hamis adat. Természetesen a helyszínen mobil eszközökkel több biztonsági mérést is lefolytattak, de sehol nem tapasztaltak a normálistól eltérő adatokat. Illetve a másik végponton lévő szonda is normális adatokat mér. 

hirdetes

Drasztikusan magas sugárzást mutatott a műszer

A hibás Szombathelyi műszer 10 millió nSv/óra gamma sugárzást mutatott. Magyarországon egyébként a természetes háttérsugárzás átlagosan 50-180 nSv/óra körül ingadozik, a figyelmeztetési szint 250 nSv/óra, a riasztási szint 500 nSv/óra. Bár még az 500-as sint sem feltétlenül veszélyes az emberekre, csupán egy jelzés a szakemberek számára, hogy javasolt utánajárni, hogy mi áll mögötte, mielőtt egészségügyi kockázatot is jelentene. Ezt az esetet is természetesen a megfelelő hatóságoknak jelentették, és ki is vizsgálják, hogy mi okozhatta a meghibásodást.

hirdetes

Van ennél nagyobb veszély is

De a szombathelyi eseten túl más problémával is szembe kell néznünk. Korábban már írtunk róla, hogy a Greenpeace szerint az eddigi legsúlyosabb erdőtűz tombol Csernobilnál. A tűz még a múlt hét folyamán robbant ki, amit egy gyanútlan gyújtogató okozott, majd tovább terjedt a tűzoltók minden igyekezete ellenére, és már a felrobbant atomerőmű másfél kilométeres körzetéig is elért. A helyszíni mérések bár 16-szorosára nőttek, a hivatalos szervek mindenkit nyugtatnak, hogy a lakott területet semmiféle káros hatás nem éri, de folyamatosan monitorozzák a sugárzási szintet. Eddig hazai szakemberek is azt nyilatkozták, hogy hozzánk nem ért el ennek a hatása, tehát senkinek nem kell a radioaktív sugárzástól tartania. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Adótanácsadó Budapest

Ha vállalkozást indítunk, minden esetben fel kell keresnünk egy olyan embert, aki segít... Tovább

Retro

A retro egy gyűjtőfogalom. Minden olyan dolgot szokás ezzel a jelzővel illetni, amely a 80-as,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyarország