A magyarok ABC-jét mutatom be nektek

Érdekességek a magyarok régi ábécéjéről

SZ.F.

A számos híres magyar történelmi kincs között gyakran elvesznek azok a ritkán emlegetett, de nem kevésbé érdekes és jelentős érdekességek, amelyek nemzetünk örökségének fontos részét képezik. Ilyen a régi magyar ábécé, azaz a rovásírás is. A dolgokat tovább bonyolítja, hogy a rovásírással kapcsolatos mondáknak nagy része csupán minimális valóságalappal bír.

Érdekességek a magyar ABC körül

Az alábbiakban olvasható néhány érdekes tény, amelyek valóban igazak a rovásírásról. Mindenek előtt azonban tisztázzuk, hogy honnan kapta a nevét ez a jellegzetes írásfajta. A rovással írt szövegeket nem tollal készítették, és nem is papírra – a rovással írott karaktereket fémbe, fába, csontba vésték, karcolták bele. A „betűk” valójában nem igazán hasonlítanak a mai elterjedt latin ábécé betűire, sokkal inkább rajzolt alakzatoknak mondhatók. Ezt a különleges írást sok helyen a mai napig igyekeznek életben tartani Magyarországon.

 

A magyar ABC eredete

A középkori történetek szerint a székelyek voltak a hunok, a magyarok pedig csupán a hunok rokonai, és a székelyek voltak azok, akiktől a magyarok átvették a szkíta-hun ábécét. A történészek többsége egyet ért abban, hogy a régi magyar ábécé a 9-10. században jöhetett létre. Ez azt jelenti, hogy a Kárpát-medencébe érkező magyar törzsek már magukkal hozták ezeket a jeleket. Ez annak ellenére is biztos, hogy valójában csak a 15. század végéből kerültek elő a rovásírás legrégebbi maradványai.

 

A történészek azonban a rovásírást nem a hunokhoz, hanem a türkökhöz (ótörökök) vagy az avarokhoz kötik. A magyar nyelvészek a 17-19 századok során még abban is kételkedtek, hogy a rovásírás valóban ősi eredetű volt. Úgy vélték, hogy 16. századi humanisták műve az egész. A kései humanisták nagy erőkkel igyekeztek terjeszteni a régi ábécét. A következő oldalon folytatom! 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

1989. október 23.

1989. október 23.: Október 23 nem csak a Forradalom és Szabadságharc kirobbanásának napja,... Tovább

Ókeresztény Mauzóleum

Ókeresztény Mauzóleum: A pécsi ókeresztény sírkamrák elnevezésű régészeti bemutatóhely... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem