hirdetes

Érdekességek a magyarok régi ábécéjéről

Puskás Rékka
Érdekességek a magyar ABC körül

Vita a nyelvtudósok és történészek között

Ha figyelembe vesszük a 17-19. század nyelvészeinek szkeptikus szemléletét (miszerint a rovásírás egy, a 16. században készült hamisítvány), akkor a humanista hamisítók részéről ez az egész csupán valami rég elfeledett dolog újraélesztése volt. A nyelvészek kételyei mellett szólnak azok a tények is, amelyek régebbi források kritikus vizsgálatával támaszthatók alá.

A legtöbb történész meg sem kérdőjelezte azt, amit Kézai írt: Bonifi, Tuhróczi és Oláh Miklós mind úgy emlegették e jeleket, mintha azok az ő korukban is léteznek volna, mégsem bizonyítja semmi ennek valósságát. Annyi biztos, hogy a székely rovásírást (amelyet a történészek valódinak tartanak) valójában nem használták a 15-16. századot megelőzően. 

hirdetes

Szenci Molnár Albert, egy másik nagy magyar nyelvész 1609-ben hívta fel erre a figyelmet, mondván élete során soha nem látott székely betűket, de még csak nem is ismert olyan embert, aki valaha találkozott volna velük.

Honnan a kételkedés?

A székely rovásírás nyelvi alapú vizsgálata a 15-16. századból fennmaradt megkérdőjelezhetetlen maradványokon alapszik. Azonban ezekben a forrásokban a székely írás azokat a 16. századból származó fonémákat használja, amik nem használatosak az ősi magyarban. Továbbá az „i” és „j” hangok, illetve az „u” és „v” ugyan úgy vannak jelölve, hasonlóan az akkori Latin íráshoz. 

Ha létezett az ősi magyar időkben egy verziója ennek az írásnak, akkor az az írásforma teljesen alkalmazkodott a 15-16. századi magyar nyelvhez. Azonban az új hangokat jelző jelek nem hasonlítanak a latin betűkre. Ez további komplikációkhoz vezet, hiszen, ha a rovásírás egyszerre létezett volna a latin ábécé mellett, akkor biztosan több hasonlóság is kialakult volna közöttük.

hirdetes

Mindezek alapján tehát nem bizonyítható, hogy a rovásírást a 15-16. század előtt használták volna.

És, hogy ma se maradjatok szavazás nélkül, az alábbiakban olvashatjátok a tíz legszebb magyar szót, melyeknek listáját Kosztolányi Dezső állította össze. Szerinted melyik a legszebb szavunk?

Szerinted az alábbiak közül melyik a legszebb magyar szó?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rövid hírek

Rövid hírek a pár mondatos, lényegretörő, csak a fontos dolgokat kiemelő, információk a... Tovább

Színes Tv

Színes Tv: magyar találmány. A színes televíziót az USA-ban az 1950-es években vezették be.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem
X
Kövess minket facebookon!