hirdetes

Amiről senki sem beszél: egy magyar kutatónak köszönhetjük a koronavírus elleni vakcina szabadalmát

VN

Manapság szinte minden a koronavírus elleni vakcin körül forog, ami nem csoda, hiszünk korunk egyik legnagyobb aktuális problémája a koronavírus járvány, aminek nagyon úgy tűnik, hogy egyetlen ’ellenszere’ van, méghozzá a vakcina. Az egyik nagy reménység a piacon a Pfizer/BioNTech vakcinája, aminek szabadalma kifejlesztésében egy magyar származású kutató, Karikó Katalin is meghatározó részt vett ki.

Covid vakcina magyar kutató szabadalma

Karikó Katalin Amerikában épített karriert

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontból leépítés miatt elbocsájtották 1985-ben, ekkor döntött úgy, hogy Amerikában folytatja karrierjét, és a családjával kiköltözött, és itt elég szép karriert futott be. A kutató így nyilatkozott erről a döntő pillanatról: „Kiváltottuk az akkor kiváltható 100 dollárt, 50-et a lányomnak, Zsuzsikának, 50-et a férjemnek, Bélának. Nekem nem járt, mert volt kint munkaszerződésem. De nem akartunk pusztán 100 dollárral nekiindulni a világnak, ezért eladtuk a Ladánkat, a pénzt feketén átváltottuk, és belevarrtuk Zsuzsika játék macijába, úgy vittük magunkkal. Mindent feladtunk, amink csak volt, a jegyünk is csak egy irányba szólt.”

Karikó Katalin a BioNTech cég alelnöke

A BioNTech cég biztosan ismerős azok számára, akik követik a koronavírus körüli dolgokat, történéseket, hiszen a legnagyobb reményekkel kecsegtető koronavírus vakcina egyik előállítója a cég. Azonban azt lehet, hogy nem hallottad még, hogy ennek a cégnek az alelnöke egy magyar kutatónő, Karikó Katalin. Sőt Drew Weismann-nal karöltve Karikó Katalin fejlesztette ki közös szabadalmát, amelynek felhasználásával dolgozik most a vakcina előállításán a Pfizer/BioNTech valamint a Moderna. Ennek a lényege dióhéjban, hogy a vakcina nem DNS-alapú, hanem a módosított, hírvivő RNS-t használja fel, ugyanis a fehérjét kódoló, szintetikusan készített génből két óra alatt elkészíthető a módosított mRNS, amely aztán a szervezetbe bejuttatva működésbe lép. Egyébként már 2004-ben felfedezték a módosított mRNS jelentőségét, de most lett csak igazán fontos ez a felfedezés. 

hirdetes

Karikó Katalin a Nobel-díj várományosa

hirdetes

Karikó Katalint szakmai körökben már a Nobel-díj következő várományosaként emlegetik, azonban a kutatónak nem szállt a fejébe a siker, és szerényen nyilatkozott erről is. Számára egyedül a tudomány a fontos, és nagy örömét leli benne, hogy az ő tudományos munkája is segít megoldani ezt a globális problémát. A Nobel-díjjal kapcsolatban egy kedves történetet mesélt el, miszerint még kislányként mindig hallgatta a rádióban a Nobel-díjasokat, és édesanyja azzal motiválta, ha jól tanul egyszer ő is kaphat Nobel-t, mire ő csak ennyit válaszolt: „Anyuka, még egy ösztöndíjat se tudtam kapni, nemhogy Nobel-díjat! Azóta sem gondolok ilyesmire, számomra az a fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát, és megvédje őket a vírusfertőzéstől”. Minden estre mi nagyon szorítunk! 
 

A vakcináról itt olvashatsz részleteket: A The New York Times szerint ezt a 10 dolgot mindenkinek tudnia kell a Pfizer covid vakcinával kapcsolatban

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar bivaly

Magyar bivaly: Nemes magyar fajta, mely száz évvel ezelőtt is fontos igavonó háziállatunk... Tovább

Magyar óriás nyúl

Magyar óriás nyúl: Ki ne ismerné ezt a jellegzetes, hosszú testű, erős, hengeres, terjedelmes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarság
X
Kövess minket facebookon!