hirdetes

Egyedülálló magyar fafaragványok – Ismerkedjetek meg a készítőkkel! (Interjú)

Sz.F.
Egyedülálló magyar fafaragványok – Ismerkedjetek meg a készítőkkel! (Interjú)

Milyen fával dolgoznak? Miből készülnek ezek a mesés faragványok?

A kézi faragások leginkább, vadkörte, alma, cseresznye, dió, és hárs alapanyag felhasználásával, a gépi munkák tölgy és bükk alapanyagból készülnek. De természetesen ez sem általánosítható, mert előfordul, pl. hogy a tölgybe faragok kézzel, vagy éppen dióba géppel marok. Mindig a megrendelő vagy a felhasználás jellege határozza meg az alapanyagot.

Miért annyira különlegesek ezek a fafaragványok?

Igyekszem saját mintavilágot létrehozni.  A végleges összhatás szempontjából sokat számít a felületkezelés is, amivel szerintem egy kiváló famunkát akár el is lehet rontani. Sokan már megismerik a munkámat. Ez jó, mert stílus, kivitelezés alapján rám ismernek.

hirdetes

Van egy füzetem, ami mindig nálam van. A minták, ötletek itt születnek, tollal, ceruzával, éppen ami kéznél van. Ha van valami inspiráció és kis idő, akkor rajzolok. Van, amikor az autóban, ha várakozok. Nem szeretem az elfecsérelt időt.  Ez érvényes a gépi faragásokra is. A szakma így nevezi az olyan díszítéseket, amely valójában marást jelent. Ezek is ceruzával papíron születnek meg először. Sokan lenézik ezeket a munkákat, mert azt hiszik a gép egyik oldalán bedobok egy darab fát és a másikon kijön a késztermék. Leginkább azok, akiknek fogalmuk sincs hogy egy ilyen termék, hogy eljusson a papírlaptól a gépi kivitelezésig, mennyi munkát, előkészítést, próbadarab elkészítést igényel.

hirdetes

Vannak olyan termékeim, amelyek a webshopban azonnal elérhetők, a polcról le tudom őket venni. Kekszmintázók, süti pecsétek, mézeskalács ütőfák, fali kulcstartók, így karácsony táján ezek a legnépszerűbbek, természetesen egyedi megrendeléseket is vállalok, vagy akár műtárgymásolatok elkészítését is. A debreceni Déri múzeum számára már számos másolatot készítettem. A teljesség igénye nélkül: gerundiumot, céhládát, mézeskalács ütőfákat, borotva tokot, gyufatartót...Elég széles a paletta.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Regéci Vár

Regéci Vár: az egyik legszebb magyar vár volt valaha, manapság azonban még nem nyerte vissza a... Tovább

Művészetek Palotája

 A Müpa Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek megfelelő, többfunkciós... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság