hirdetes

Márton-napi népszokások nyomában, néhány érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál

VN

Hamarosan itt a Márton-nap. Egészen pontosan november 11-én ünnepeljük e jeles alkalmat, de mit is pontosan? Utánajártunk a Márton-napi népszokásoknak, a Márton-nap eredetének, és néhány izgalmas Márton-napi érdekességgel is készülünk nektek!

Márton-napi népszokások

Mit ünneplünk Márton-napkor?

Az első és egyben legfontosabb kérdés: egészen pontosan mit is ünneplünk Márton-napkor? Ez egy egészen összetett ünnep, aminek van egyházi, és közéleti, társadalmi vonatkozása is. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon is.

Igazi lakoma újbor és liba

hirdetes

A gasztronómia szerelmeseinek, jó étkek kedvelőinek egy igazán ünnepi alkalom ez, ugyanis Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, így ilyenkor rendszerint nagy lakomákat csaptak, ahol főleg a liba, és az újbor volt főszerepben. A babona szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Novemberben már le lehetett vágni a hízott kacsát, és az újbor is éppen elkészült, minden adott volt egy óriási lakomának, ráadásul ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta, tehát az ünneplésnek tényleg nem volt semmi akadálya. Márton-napi libasült párolt káposztával, Márton-napi libaleves, libamáj zsírjában, libasült vörösboros káposztával, fokhagymás libacomb, ludaskása, töltött liba és zsemle- vagy burgonyagombóccal, és újbor „Márton poharával”. Manapság ismét divatba jöttek a Márton-napi lakomák. Mi például a Balaton-felvidék egyik feltörekvő éttermébe fogunk vacsorázni, a Kristály Hotel éttermében, mutatjuk is a menüt! A teljes élményhez foglaljatok szobát is IDE kattintva

hirdetes
 

De hogy miért eszünk libát, és milyen babonák veszik körül ezta a napot? Ezt a következő oldalon fejtsük ki részletesebben! Lapozzatok!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Grillázstorta

Grillázstorta: igazi, magyar édesség, mely egy magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon... Tovább

Szent István szobra

Szent István szobra: I. (Szent) István, az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Európa Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!