hirdetes

Márton-napi népszokások nyomában, néhány érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál

VN
Márton-napi népszokások

Honnan a liba?

Jó, jó ilyenkor már le lehet vágni a libákat? De miért éppen a liba? Úgy 1700 évvel ezelőttre kell visszautaznunk ennek a kérdésnek a megválaszolásához, a legenda úgy tartja, hogy amikor hívei meg akarták választani Szent Mártont, az ünnep névadóját Tours püspökének, ő ezt szerénységből elutasította, és hogy ne találják meg, a ludak óljába bújt. Ám azok a gágogásukkal elárulták. Így nem csoda tehát, hogy minden a libákról szól.

Ki is az a Szent Márton?

Na jó, de ki is az a Szent-Márton? Mostanra téged is biztosan elkezdett érdekelni, igaz? Tours-i Szent Márton Pannonia provinciában született tours-i püspök, aki fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák és gyógyulások kísérték. Még fiatalabb esztendeiben volt koldus, katonáskodott, sőt már hittértő munkássága során elűzték Savariából. Ismét Itáliába távozott, Milánóba ment, azonban az ariánusok innen is elűzték. 360-ban megszűnt a veszély, és visszatért Galliába. Itt a falvak lakóinak a térítésével foglalkozott. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. Szent Márton Franciaország védőszentje. Alapvetően háromféle csodát tulajdonítanak neki: gyógyító csodákat, térítő csodákat, valamint részletezik Márton küzdelmét a Sátánnal. 

hirdetes

Szent Márton magyar vonatkozása

Miért ünnepeljük mi is, magyarok ennyire nagyon ezt a napot? Nagyon egyszerű a válasz! Mert Szent-Márton a mi Szentünk is, ugyanis magyar földön született. Szent Mártont már a honfoglalás előtt tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint Márton álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa.  Márton a pannonhalmi várhegy mellett született 316-ban vagy 317-ben a mai Szombathely területén, valamint Szent István király a lázadó Koppány elleni csatájában is az ő támogatását kérte. A jól ismert győzelem után pedig Márton az Árpád-ház, majd a magyar királyok patrónusa és Magyarország védőszentje lett. Több magyar település is viseli a nevét, és több templomot is szenteltek fel a tiszteletére. 

hirdetes
 

További érdekességek a Márton-nappal kapcsolatbana a következő oldalon, lapozzatok!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park: A Nemzeti Park, mely egyszerre szerepel az UNESCO listáján Természeti... Tovább

Dagály fürdő

Dagály fürdő: Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda, röviden Dagály fürdőt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Európa Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!