hirdetes

Márton-napi népszokások nyomában, néhány érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál

VN
Márton-napi népszokások

Márton-napi felvonulás

Főleg német nyelvterületen terjedt el a Márton-napi lámpás felvonulás hagyománya. Gyerekkoromban én is sok ilyenen részt vettem, kicsit hasonlított az amerikai Halloweenra, látványban legalábbis, de a mögöttes indíttatás jóval meghaladta. A felvonulás Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Ilyenkor saját készítsű lámpákkal felvonuló, Márton-napi dalokat dudorászó gyerekek lepik el az utcákat, a megemlékezés helyszínére érve tüzet gyújtanak.

Márton-napi ajándékozás

Márton-napján mi minden van… biztosan te is azt gondolod, hogy na tessék, még ez is köthető ehhez a naphoz, de hát mi már az elején szóltunk, hogy lesznek bőven érdekes népszokások.  A régi időkben Szent Márton napja határnapként szerepelt, ez volt ugyanis a tisztújítás, a fizetés, a jobbágytartozás lerovásának napja. Ezen a napon fizette ki a gazda a pásztorokat, ezért cserébe pedig a pásztorok többágú vesszőt ajándékoztak a gazdának, aminek az ágainak a száma a születendő disznók számát jelképezték, úgyhogy tavasszal ezzel az ággal hajtották ki a malacokat. 

hirdetes

„Jó estét kívánok! Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van!”

hirdetes

Márton-napi időjóslás

Mert vannak még ám izgalmas Márton-napi hiedelmek, babonák, megfigyelések, többek között időjárást is érintő témában. Márton-napkor, mégpedig mi másból lehetne megjósolni az elkövetkezendő időjárást, mintsem a sült libából?! Ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. Az aznapi időjárásnak viszont az ellenkezője várható: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Másik megfogalmazásban: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni páros kolbász

Debreceni páros kolbász: Hungarikum. A debreceni páros kolbász alapból marha és... Tovább

Dekoráció

Dekorációs ötletek, melyekkel szebbé teheted otthonod, lakásod és környezeted. Karácsonyi,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Európa Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!