hirdetes

50 éve hódította meg a világot a Mézga család

Bohács Ádám

Ki hinné, hogy már ötven év eltelt az első széria óta? Pedig így van, 1969-ben fejezték be a hiányzó részeket, ekkor hódította meg véglegesen a magyar szíveket a Mézga család, ebből az alkalomból készült mostani cikkünk! 

A Mézga család 50 éves lett

A legnépszerűbb magyar sorozattá vált a Mézga család

Elképesztő, milyen sikerei voltak és még vannak is a Mézga családnak, valóban az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozattá vált, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is: Németországban, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában, de még Kubában is nagy sikerrel sugározták az 1960-as, ’70-es és ’80-as években. Magyarországon 2004-ben kezdték el az ismétlését, ekkor több mint félmillióan nézték. 

1968-ban kezdődött a Mézga család első szériája

A Mézga család első négy részét a Magyar Televízióban mutatták be, 1968-ban, viszont kevés volt a pénz, ezért a gyártás félbeszakadt. Szerencsére feltűnt a színen Georges de la Grandiére, francia producer, aki még abban az évben pótolta a hiányzó összeget, így elkészülhetett a széria további kilenc része, erre viszont már csak 1969-ben került sor. A későbbiekben sem ment minden zökkenőmentesen, mivel a Pannónia Filmstúdió akkoriban súlyos anyagi gondokkal küszködött.

hirdetes

Ekkor jött a segítség Nepp József személyében, aki az Animációsfilmkészítők Nemzetközi Szervezetének tagja lett. Sorra következtek a külföldi bemutatók, számtalan kapcsolat született, köztük befolyásos producerekkel, forgalmazókkal, így készülhetett el a folytatás, 1972-ben megérkezett a második széria, amit 1974-től láthattak a rajongók, majd jött a harmadik széria is 1978-ban, ezt pedig 1980-ban vetítették először. 2005-ben volt egy terv, mely szerint létrejön a negyedik széria is, de ez nem valósult meg. 

hirdetes

Miért okozott osztatlan sikert a Mézga család?

Szerethető szereplőkkel találkozhatunk a sorozatban, melynek fő alakja Aladár, a zseniális képességekkel megáldott kisfiú, aki készülékeket bütyköl, az űrbe utazik, XXX. századból való leszármazottjával lép kapcsolatba, akitől különféle holmikat kap. A család tagjai viszont nem tudnak ezekkel az eszközökkel bánni, amiből szórakoztató jelenetek születnek.

A szigorú, de kissé ügyefogyott Mézga Géza, a jóságos, bár nem túl erős idegzetű Mézga Gézáné, és a tiszta gyagya Kriszta fontos szerepet töltenek be a sorozatban, ők azok, akik a televízió elé szegezték az emberek 50 éve, és még ma is! A következő oldalon külön-külön ismerkedhettek meg a Mézga család szériáival, érdemes ott is velem tartani! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

József Attila

József Attila: Az egyik legjelentősebb magyar költő, kinek sorsa összefonódott a... Tovább

Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác: Semmelweis Ignác Fülöp magyar orvos, „az anyák megmentője". Jó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!