hirdetes

50 éve hódította meg a világot a Mézga család

Bohács Ádám
A Mézga család 50 éves lett

Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai (1968–1969)

A történet szerint Mézga Gézának és Aladárnak sikerül felvennie a kapcsolatot 30. századi leszármazottjukkal, MZ/X-szel, akivel újmagyar nyelven lehet szót érteni. MZ/X jövőbéli küldeményei eleinte lenyűgözőnek tűnnek, később azonban visszájukra fordulnak, és csak Aladár hidegvérén és leleményességén múlik, hogy elkerüljék a nagyobb veszedelmet.

Mézga Aladár különös kalandjai (1972)

A történet szerint Aladár éjszakánként saját készítésű űrhajójával (és beszélni, olvasni tudó kutyájával) minden részben más-más bolygóra utazik. Űrhajójuk neve Gulliverkli 5: a névadással Gulliver felfedezőre és az űrhajótárolásra használt hegedűtokra utalva. A sorszám pedig annak eredménye, hogy az első négy modell megalkotása kudarccal végződött (mindez a sorozat főcímében látható: az első űrhajó irányíthatatlan volt, a másodiknak az alapanyaga elfüstölt, a harmadiknak elégtelen volt a hajtóanyaga, a negyedik pedig indításkor felrobbant). A sorozatok egyes részeiben Aladár elszökik otthonról, és minden alkalommal újabb és újabb bolygót fedez fel.

hirdetes

A bolygókon tett látogatások során Aladár gyakran tapasztal olyan problémákat, amelyekkel ő maga is szembesül a Földön, s ezekből általában sokat tanul (pl. amikor Aladár a Musicanta nevű bolygóra utazik, megtanulja, hogy a zene hallgatása gyógyír, de ugyanakkor méreg is lehet az ember számára, ha mértéktelenül hallgatja, így később már ő maga figyelmezteti erre a szüleit, amikor ők is hasonlóképpen tesznek. Egy másik példa: a későbbiekben Aladár a Luxuria nevű bolygón azt a felfedezést teszi, hogy túlzott lustálkodás nem egészséges a szervezetnek, így hogy tegyen ez ellen, odahaza szorgos hólapátolásba fog.)

hirdetes

Az utolsó részben (az antivilágban) kidurran a Guliverkli. Aladár és Blöki úgy tudtak visszajutni a Földre, hogy Aladár fején egy antigravitációs sisak volt, Blökin pedig volt egy öv. Ennek ellenére az epizód úgy ér véget, hogy Aladár Blökivel együtt az ágyában ébred fel, ám a sorozat nem ad rá egyértelmű utalást, hogy a két űrutazó utolsó kalandja valóban megtörtént, vagy talán csak álom volt...

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sátorkőpusztai-barlang

Sátorkőpusztai-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az... Tovább

Vidéki wellness hotel

Csodálatos lehet pihenni a hétvégén és ehhez nincs is megfelelőbb helyszín, mint egy vidéki... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!