hirdetes

Nem hétköznapi helyek Magyarországon

P.B., ZH

Sokan láthattatok különböző külföldi felvételeket a legnagyobb videó megosztó oldalakon, amelyekben elhagyatott és érdekes történettel bíró helyeket mutatnak be. Ahogy már a címből is láthattátok, hazánk is bővelkedik ilyen helyekben. A legtöbb objektumot szigorúan őrzik és csak engedéllyel látogathatók. 
 

Érdekességek hazánkban

Kis-Moszkva

Ez a 36 hektáron elterülő egykori szovjet katonai bázis a Déli-Bakony mélyén található.

Ezt a bázist a gördülékenyebb kommunikáció és a megfelelő tárolók létrehozása érdekében fejlesztették fel.

A tipikus szovjet városok mintájára építkeztek, csak valamelyest alacsonyabban, hiszen egy szupertitkos helyként tartották számon. Az itt lakóknak mindenük megvolt, amely a kényelmüket és szórakozásukat biztosította, iskola, mozi, könyvtár, étterem és még egy uszoda is működött a ”városkában”.

Az objektumban számos atomtöltetet és rakétákat tároltak, illetve három szögesdrót kerítéssel volt körülvéve, amelyet éjjel-nappal őriztek. A bázist 1990-ben hagyta el az utolsó szovjet katona, és azóta a magyar honvédség őrzi a területet. 

hirdetes

Mezőfalvai laktanya

hirdetes

Az 1980-as években alapították a mezőfalvai légvédelmi alakulatot, amely a Sárbogárdi légvédelmi és tüzér rakétaosztályokhoz tartozott.

Azzal a céllal hozták létre, hogy egy esetleges nyugati rakétatámadás esetén meg tudják védeni a környéket, kifejezetten a Paksi atomerőművet és a Dunai vasművet.

A Szovjetunió bukása után a honvédséget nagy létszámcsökkentések és leépítések fogadták, így a rengeteg még üzemképes harci járművet is hatástalanítani kellett. Az ország területén több helyen is kialakultak ilyen roncstemetők, de a legnagyobb a mezőfalvi volt. 2001-es feloszlása után a bázison már csak tárolták a veszélyes anyagokat, páncélozott járműveket, rakétákat, harci helikoptereket.

Az objektum őrzését 2002 óta folyamatosan növelték, csak kevés ember kapott engedélyt a bejárásra. Sajnálatos módon az itt tárolt felszerelések többségét beolvasztották, szétvágták, a megmaradt példányokat pedig átszállították kiállításokra.

Ha érdekelnek további érdekes helyek is, akkor lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Polgár Judit

Polgár Judit: Polgár Judit az egyik legismertebb magyar sakkozó, nemzetközi nagymester,... Tovább

Buda

Budapest városrésze, mely inkább gyűjtőfogalomnak tekinthető.A közhiedelem szerint ez a... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!