hirdetes

Hogyan öl a koronavírus – A COVID-19 és az ARDS kezelése

B. Á.

A MedCram előadására bukkantunk rá Youtube-on, úgy gondolom, hogy érdemes megnéznie mindenkinek. Az előadás témája természetesen a koronavírus, kiderül többek között, hogyan okoz súlyos problémákat a vírus, és hogyan lehet védekezni ellene – hogyan küzdenek az orvosok, és miért halnak meg sajnos olyan sokan.

Hogyan öl a koronavírus – A COVID-19 és az ARDS kezelése

Cikkemet a videóval kezdem, de aki nem szeretné látni a képsorokat, annak ajánlom, hogy nyugodtan olvasson tovább! (FELIRATOT NE FELEJTSÉTEK EL BEKAPCSOLNI)

Dr. Roger Seheult pulmonológus, a MedCram társalapítója, klinikai oktató beszél a koronavírus hatásairól a videóban. Beszédét azzal kezdi, hogy a kórházban elhunytak mindegyike lélegeztetőgépen volt, és mindannyian ARDS-ben haltak meg – tehát a koronavírus ARDS-el öl (ez nemcsak a koronavírusra igaz, hanem számos más vírusra is, mint például az influenzára). Az előadás lényege az, hogy megtudják az emberek, mi is az az akut légúti distressz-szindróma, vagyis az ARDS. 

A tüdő anatómiája

A tüdő anatómiájához egy fát hoz segítségül, aminek van törzse, rendelkezik ágakkal, amik elágaznak és vannak még a levelek. Ezek a levelek gyűjtik be a napsugarakat, ami a fotoszintézishez szükséges és a fa így marad életben. A helyzet az, hogy a fa ágai megnövelik levelek felszíni területét. Tehát, ha egyenként letépnéd az összes levelet és egymás mellé helyeznéd őket a földön, akkor az összes területük nagyobb lenne, mint a fa árnyékának területe.

hirdetes

Pontosan ez történik a tüdődben is. Van egy légcsöved, ami szétágazik egy jobb főhörgőbe és egy bal főhörgőbe. Ezután van egy jobb felső lebeny, egy jobb középső lebeny és egy jobb alsó lebeny, egy bal felső lebeny, egy bal középső lebeny és egy bal alsó lebeny. Ezek sokkal kisebb ágakká válnak szét, de nem levelek vannak a végükön, hanem egy úgynevezett léghólyag, ami egy pici, szőlőszerű szerkezet, amibe a levegő bejut, a levegőben pedig oxigén van. Az emberi testben nagyjából 600 millió léghólyag van, és nagyon-nagyon kicsik. 

hirdetes

Az történik, hogy ahogy megérkezik az oxigénszegény vér, a feladata az, hogy felvegye az oxigént a léghólyagokból. A vér így feltöltődik oxigénnel, aztán továbbmegy a szívedbe, majd a testedbe és az összes izmodba. Így jut oxigénhez a szervezeted. A következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Főzés

A főzés egy olyan konyhatechnológiai hőközlési művelet, melynek során az... Tovább

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Ezt a Nemzeti Parkot 1997-ben alapították, melyhez a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!