hirdetes

Hogyan öl a koronavírus – A COVID-19 és az ARDS kezelése

B. Á.
Hogyan öl a koronavírus – A COVID-19 és az ARDS kezelése

Eddig minden rendben. De mi történik?

Nos, pont úgy, mint amikor rácsukod az ajtót az ujjadra, az ujjad feldagad. Ez azért van, mert gyulladás keletkezik ott, ahol rácsuktad az ajtót az ujjadra, a gyulladás hatására pedig nedv szivárog a szövetközti térbe. Ha kapsz egy vírusos fertőzést, a vírusnak pedig hatása van a tüdődre - ARDS esetén az egész tüdő begyullad, nemcsak egy területe, mint a tüdőgyulladás esetében.

(Megj: Az új koronavírus, a SARS és az influenza gyakran tüdőgyulladást okoznak egyes betegekben, nem pedig ARDS-t). Amikor begyullad az ujjad egy része, attól még nem gyullad be az egész kezed. Nem. ARDS esetén, a tüdő teljesen begyullad. Ilyenkor az történik, hogy ahelyett, hogy egy vékony réteg lenne itt, a gyulladás mindenhová eljut, és a szövetközti térbe kerülő nedvek miatt egy vastag gát keletkezik.

hirdetes

Továbbá, ezek a kapillárisok szivárogni kezdenek, a nedvek pedig átfolynak a léghólyagokba is, amelyek így elkezdenek feltöltődni folyadékkal. Ez egy fehérjetartalmú folyadék, ami megakadályozza, hogy oxigén jusson a véráramba. Így hát ahelyett, hogy oxigéndús lenne, a vér oxigénhiányossá válik, így te is oxigénhiányos leszel, ha ARDS-ed van, amitől nehezen veszed a levegőt, és ilyenkor kerülsz lélegeztetőgépre.

Ezt sehogyan sem lehet felgyorsítani vagy lelassítani. Lélegeztetőgépre van szükséged, hogy elegendő oxigént kapj, és a gép lélegezzen helyetted. Idővel aztán, ahogy az ujjadból is elmúlik a gyulladás, miután rácsuktad az ajtót, elmúlik majd a duzzadás és végül eltűnik a folyadék is. A legfontosabb, hogy megkapd a szükséges kezelést, amíg ez a folyadék el nem tűnik, ami után az oxigén képes lesz bejut, és a szöveteid is újra oxigénhez juthatnak. A videóban szerepel az is, hogyan lehet javítani a túlélési esélyét azoknak a betegeknek, akik lélegeztetőgépen vannak. Ezt a következő oldalon olvashatjátok! 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyar huszár:

A magyar huszár: a magyar huszár hungarikumnak számít. Nekünk, magyaroknak egyfajta nemzeti... Tovább

Schweidel József

Schweidel József: Schweidel József honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A német... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!