hirdetes

Hogyan öl a koronavírus – A COVID-19 és az ARDS kezelése

B. Á.
Hogyan öl a koronavírus – A COVID-19 és az ARDS kezelése

Azonban amikor alacsony légzési térfogattal lélegeztetik az embereket, akkor az nem valami kényelmes számukra, ugyanis próbálnak még többet lélegezni a magasabb szén-dioxid szint miatt. Ezért megpróbálták „túllélegezni” a gépet, tehát máshogyan lélegezni, mint ahogy a gép diktálta. Ezekben az esetekben általában benyugtatóztuk a betegeket, de ha túl sok nyugtatót kaptak, akkor a helyzet csak tovább romolhatott az esetleges vérrögök miatt vagy mert lecsökkent a vérnyomásuk.

Így hát a második dolog, amit kitaláltunk, a betegek gyógyszeres lebénítása volt, hogy tökéletes szinkronban legyenek a lélegeztetőgéppel. Ez volt tehát a paralízis. A paralízishez nagyon intenzív ellátásra van szükség az intenzív osztályon, tehát jó kisegítő szolgáltatások kellenek, jó légúti szakemberek kellenek, jó nővérek kellenek. Olyan dolgok, amik talán nem állnak rendelkezésre egy nagyobb járvány idején, de kellő odafigyeléssel fel lehet készülni rá.

hirdetes

Szóval ebben a tanulmányban, amely szintén a New England Journal of Medicine-ben jelent meg – és a tanulmányok linkjei megtalálhatók a leírásban – képesek voltak 40%-ról 31%-ra csökkenteni a halálozási arányt. Ez a tanulmány 2010-ben jelent meg. Eddig minden jó.

hirdetes

Elkezdtünk még gondolkodni azon is, hogy a betegek – bármilyen okból is legyenek a kórházban – mindig a hátukon fekszenek. Szóval úgy döntöttünk, hogy a hasukra fordítjuk őket, aminek több oka is volt. Tehát a hasuk alul volt, a hátuk pedig felül. Rájöttünk, hogy ha nagyjából 17-18 órát fekszenek így, akkor a halálozási arány 33%-ról 16%-ra csökkenthető. Ezt a tanulmányt 2013-ban publikálták.

Szóval itt láthatsz három áttörést az ARDS kezelésében, ami a koronavírus megbetegedéseinek és halálozásainak utolsó közös útvonala. De egy másik érdekes dolog ezzel kapcsolatban az, hogy sokat tehetünk, ha időben felfedezzük a bajt, és időben kórházba juttatjuk az embereket az intenzív osztályra, ahol lélegeztetőgépre kerülhetnek, hogy minőségi orvosi ellátással megfelelően kezelhessük őket. Ez a három dolog nagyon sokat segíthet, így jó esélyünk van arra, hogy ne növeljük a halálozási statisztikákat, hanem többen túléljék. 

Tehát ezeknek a frissítéseknek az a lényege, hogy az emberek megértsék a helyzet egészségügyi hátterét. Ezek a járványokról szóló történetek néha nagyon ijesztőek lehetnek, ami nem véletlen, de értenünk kell, hogy egészségügyileg mi történik ilyenkor, mert a tudás hatalom. Ha vannak kérdéseid ezzel kapcsolatban, kérlek látogass el a webhelyemre a www.medcram.com-on. Köszönöm, hogy velünk tartottál!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Régi idők

A retro stílus valahogy mindenképpen kötődik hozzánk. Hogy miért? Mert vannak emlékeink a... Tovább

Goldmark Péter Károly

Goldmark Péter Károly: Goldmark Péter Károly magyar-amerikai mérnök, fizikus. Kezdetekben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!