hirdetes

A világ legjobb utazási célpontjai között az Országos Kéktúra!

B. Á.
A világ legjobb utazási célpontja – Az Országos Kéktúra

Az Országos Kéktúra, vagy egyszerűen csak Kéktúra Magyarország északi tájain halad végig, jelenleg folyamatos, jelzett turistaút Írott-kőtől egészen Hollóházáig tart, hossza 2018-ban 1164 kilométer volt, ami a folyamatos útvonalmódosítások következtében változhat.

Érdekesség, hogy nemcsak hazánk, hanem egész Európa első hosszútávú turistaútja is, ami egyben jelvényszerző túramozgalom is, melynek teljesítését a Magyar Természetjáró Szövetség teljesítő jelvénnyel ismeri el. Teljesítése nincsen semmihez sem kötve, nincs meghatározott időpont, időtartam és nevezési díjat sem kell fizetni. Létezik továbbá az Országos Kékkör, amit az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra alkot együttesen. 

Az Országos Kéktúra és az európai túramozgalom

Az 1980-as évektől fokozatosan bált integráns részévé az európai hosszútávú turistaút-hálózatnak. 1980. október 26-án, Zakopanéban hoztak egy határozatot kelet-német, lengyel, csehszlovák, valamint magyar szövetségek, ekkor jött létre az EB (Eisenach-Budapest), vagy ismertebb nevén a Barátság nemzetközi hegyi túra, melynek zárószakaszává az Országos Kéktúra keleti fele vált.

hirdetes
hirdetes

Az évtized végére a nyugati szakasz vált az E4 keleti végévé, viszont a tervek megvalósulása kudarcba fulladt, azóta már az EB út meg is szűnt sajnos. Az Országos Kéktúra mellett az E4 magába foglalja a Alföldi Kéktúra északkeleti szakaszát is, ez ráadásul az E3 út részét is képezi. Sajnos az 1990-es években zajló délszláv háború miatt az E7 utat is át kellett tervezni, ez ugyanis Jugoszlávián haladt volna át.

Ekkor jöttek számításba a Kékkör frissen elkészült dél-magyarországi szakaszai. 1998-ban elkészültek a szlovén és a román határig tartó bekötőutak, a hivatalos átadásra azonban három évet várni kellett, de 2001-ben az Európa-túra megrendezésével az E7 magyarországi szakaszán is végighaladt a nagy nemzetközi vándorlás ötödik számú stafétája. 

Az Országos Kéktúra teljesítői

1961-től tartalmazza a Magyar Természetjáró Szövetség statisztikája a teljesítők számát, ebben az évben összesen öt főt. 1962-ben 84, 1963-ban 87 fő teljesítette a Kéktúrát, 1966-ban pedig 168. Ezután évente 70 és 130 fő között járták végig az útvonalat, de a rendszerváltás előtt csökkenő tendenciát mutattak a számok, a mélypont 1991-ben volt, ekkor 41 fő ment végig. Azóta ismét növekedés mutatkozik, 2012-ben például sikerült átlépni a 200 főt, 2015-ben pedig az addigi csúcs is elérkezett, 231 fővel. (Cikkünk megírását a Wikipédia segítette)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szentiványi alma

Szentiványi alma: Magyarországon a szentiványi alma korabeli elterjedtségére Lippay János óta... Tovább

Művészetek Palotája

 A Müpa Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek megfelelő, többfunkciós... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás