notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szegények eledele, Erdély csodaszere, ami meghosszabbítja az életkort is!

hirdetes

A szegények eledele – Mindenki egyen puliszkát!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Régebben leginkább az erdélyi szegény emberek eledele volt, mára kezd egyre jobban elterjedni, de ez nem is baj, mindenkinek kellene puliszkát fogyasztani! Ismerkedjünk meg a puliszka jótékony hatásaival, cikkünkben remek receptet is találhattok!

A szegények eledele – Mindenki egyen puliszkát!

Mi is az a puliszka? 

A puliszka kukoricalisztből készült kásás étel. Az étel neve a 17. század végén jelent meg a magyar nyelvben, eredete nem tisztázott. Származhat a latin pollis (finom liszt) vagy a puls (sűrű pép, kása) szavakból, és talán a diáknyelvből kerülhetett a köznyelvbe. A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható; régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették.

 

Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei, illetve erdei munkákhoz. Könnyű, kalóriaszegény étel; egy erdélyi szász szólás szerint „aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék”. A puliszka, miután a 20. század során a városi lakosság körében csaknem feledésbe merült, napjainkban ismét egyre ismertebbé és népszerűbbé válik, ami elsősorban a reformtáplálkozás térhódításával hozható összefüggésbe. Kedvelői a sós, zöldséges változatok mellett édes kásaként is fogyasztják, kukoricaliszt helyett gyakran kukoricadarából készítve.

hirdetes

 

Köretként hazánkban is számos étteremben kapható, főként az olasz vonatkozás miatt vonzóbbnak ítélt polenta néven. Emellett, mivel a búzával és rozzsal ellentétben nem tartalmaz sikért (glutént), a lisztérzékeny személyek táplálkozásában is fontos szerepet tölthet be. Jelentősége ismert még a csecsemőélelmezésben is – a sikértartalmú gabonák helyett felhasználva segíthet megelőzni a lisztérzékenység kialakulását.

 

Az ételt a dél-amerikai indiánok is ismerték, ők a vízbe áztatott kukoricához fahamut kevertek, így a kukoricamag kemény héja megpuhult, és könnyebben felszabadult a kukoricában lévő kevés niacin, így körükben nem alakult ki B3-vitamin-hiány és az ez által okozott pellagra. (Wikipédia). A következő oldalon elmondom, mennyi mindenre gyógyír a puliszka!

 

Fotó: Teemeah

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
153 238
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
153 238
Közösség

Szótár

Miskolci Nemzeti Színház

Miskolci Nemzeti Színház: Az egyik legnépszerűbb vidéki színháznak számít. Miskolc... Tovább

Előd

Előd: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Előd az egyik közülük. Egyes... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 157

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar