hirdetes

A szovjet csoda, ami meghódította hazánkat – A Rakéta Porszívó

Sz.F., ZH

Egészen hihetetlennek tűnhet, de tényleg lehet találni még manapság is működő darabokat, régen pedig nem volt olyan háztartás, ahol ne lett volna jelen. Mostani cikkemben egy újabb szovjet csodát mutatok be nektek, amire biztosan emlékeztek, ez pedig nem más, mint a Rakéta porszívó! 

A szovjet csoda, ami meghódította hazánkat – A Rakéta Porszívó

Neked van még otthon Rakéta porszívód?

Először kezdjük egy kis porszívó történelemmel! 

A porszívó története a mechanikus seprűkkel kezdődött, az első mechanikus seprűt 1811-ben az angol James Hume készítette el, ezt Lucius Bigelow fejlesztette tovább 1858-ban. Ezek a seprűk azonban nem működtek túl jól, általában több port vertek fel, mint amennyit összeszedtek. 1876-ban Melville Bissell felesége, Anna kérésére alkotta meg a mechanikus szőnyegseprűt, melynek doboztestében kefék forogtak, így gyűjtve össze a port a szőnyeg felszínéről.

A találmány óriási sikert aratott, a család hamarosan gyárat hozatott létre. Férje halála után Anna Bissell lett Amerika első női cégvezetője. A mai porszívók ősének tekinthető gépet 1901-ben Hubert Cecil Booth alkotta meg, ami olyan nagy volt, hogy lovaskocsival kellett húzni, és hatalmas zajjal járt a működtetése. 1912-ben feltalálják az első, levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívót, a Modell I-et.

hirdetes

A 20. század folyamán a gépek egyre könnyebbek lettek, az először fémből készült porszívók külső borítását műanyagra cserélték. Többféle változat jelent meg, porzsákkal és porzsák nélkül, forró gőzzel vagy éppen vízzel tisztítók is. Az 1990-es években elkészültek a ciklonikus szűréssel működő porszívók, a 2000-es években pedig megjelentek az önállóan működő robotporszívók. 

Rakéta porszívó történelem

Az első Rakéta porszívót 1957 és 1967 között gyártották, nagy betegsége volt, hogy használata során a porzsákja megnyúlt, ezt pedig bekapta a motor, és tönkre is ment a szerkezet. A gép viszont kifogástalanul működött motorikusan, éppen ezért a későbbi Rakétákat is hasonló meghajtással szerelték, csak a vázon változtattak. A Rakétákhoz hozzátartozott a nagy hang és a jellegzetes szag (bár ez csak a vége felé).

hirdetes

Kövess minket a YouTubeon is, kattints ide:

 

Az utolsó széria 1985-ben került a boltok polcaira, az emberek pedig úgy kapkodták el, mint a cukrot. Nem véletlen, hogy még ma is találhatunk belőlük néhány darabot.

Érdemes lapozni a következő oldalra, mert bemutatom egyesével a különböző típusokat, biztos vagyok benne, hogy kellemes emlékekben lesz részetek! 

Fotók forrása: raketaporszivo.gportal.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Wenckheim-kastély

Wenckheim-kastély: A Békés megyei Szabadkígyóson található ez a kastély, mely 1875-79... Tovább

Magyar pásztor- és vadászkutyafajták

Magyar pásztor- és vadászkutyafajták: Az alábbi ősi magyar kutyafajták számítanak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!