hirdetes

A szovjet csoda, ami meghódította hazánkat – A Rakéta Porszívó

Sz.F., ZH
A szovjet csoda, ami meghódította hazánkat – A Rakéta Porszívó

A Rakéta porszívó típusai

Rakéta 2.

A legtöbb ember számára ez a legismertebb forma, de elárulok egy titkot: mégsem ez a legelterjedtebb. Emlékeztek, ennek nagyon egyszerű fogantyúja volt, sima bakelit fogó. Első görgői nem voltak, csak egy műanyag csúszkát találhattunk ott. Ebben a szériában a legelterjedtebb szín az olajzöld volt, a pontos típus neve PAKETA 7 volt. 

Rakéta 3. 

Igen, ez volt a legkedveltebb fajta, szinte mindenhol ilyennel lehetett találkozni. Ennek a szériának két típusa volt, a PAKEMA 7M és a PAKEMA 7M2. Ebben a szériában már gyártottak olyan darabokat, aminek már fehér fedlapjai voltak, az egyszerű fogantyúkat pedig lecserélték egy masszívabbra, és még túlnyomásjelzőt is elhelyeztek rajta. Ráadásul ennek már voltak első görgői is! 

Rakéta 4. 

Nála már csak a motor volt ugyanaz, a formája teljesen eltért a korábbiaktól. A porzsákot végre elláttál egy kis kosárral is, ami megkönnyítette a porzsák tisztítását, a hátsó görgők elé pedig lábpedálokat helyeztek el. Ennél a szériánál a gégecsövet úgy lehetett csatlakoztatni a fújó részhez, hogy el kellett távolítani a fogónál lévő rács díszét – így már lehetett fújni is. Több hibája is volt: a kapcsoló sokszor nem kapcsolt, és a kábelt sem mindig húzta vissza a kábelcsévélő. 

hirdetes

Rakéta 8.

A legritkább porszívó volt, küllemre hasonlított a Dnyipro porszívókra. Motorja ugyanaz, vezetéke fix, és telítettségmérővel volt ellátva. 

hirdetes

Rakéta 12. és 12A.

Ez a széria legjobban a negyedik szériára hasonlított, annyiban különbözött, hogy a hátsó része másképpen volt kialakítva. Nincsenek lábpedálok, se kábelcsévélő, de a többi része teljesen ugyanolyan, mint a negyedik széria. 

Rakéta 77.

Formailag teljesen eltért az összes korábbi szériától, egyedi és furcsa volt. A motor nála is ugyanaz az MD-010-es, mint a többi rakéta esetében, és ez is 400 wattos volt. A fogantyúja két pozícióban volt állítható, függőlegesen, illetve vízszintesen. Ezzel is lehetett szívni és fújni is, fújáshoz csak ki kellett nyitni a tetején lévő ajtószerű rácsot, és csatlakoztatni a gégecsövet a fújó részhez. 

Reméljük, hogy sikerült egy kicsit nosztalgiáznotok, én megmondom őszintén, hogy nagyon szerettem ezeket a rakétákat, mert sokkal jobban strapabíróak voltak, mint a mostani szerkezetek, persze ehhez hozzátartozott, hogy hangosabbak és szagosabbak is! 

Fotók forrása: raketaporszivo.gportal.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Neszmélyi borvidék a Dunántúl... Tovább

Régi idők

A retro stílus valahogy mindenképpen kötődik hozzánk. Hogy miért? Mert vannak emlékeink a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!