hirdetes

Sziklák, vadregények, létrák: a Rám-szakadék és az egyik legizgalmasabb túraútvonal

VN

Vajon véletlen lenne, hogy hazánk egyik legnépszerűbb- ha nem kapásból a legnépszerűbb- turista célpontja a kalandos, vadregényes, kicsit esőerdőre hajazós, korlátokon kapaszkodós, kúszós-mászós, vízeséses Rám-szakadék? 

Rám-szakadék bejárása

Dunakanyar mesés éke a Rám-szakadék

Ha szép helyre szeretnénk menni hazánkban, akkor szerencsére bőven van választék, de a Dunakanyar sosem maradhat ki az ötletek sorából. A Duna kanyarulata, az azt ölelő hegyek, és az ott lapuló bájos települések, na meg a természeti képződmények, amik itt vannak... Hiába, valóban a természet a legügyesebb varázsló és építész egyben: olyan varázsosan szépeket alkotni nehezen lehet, mint amilyeneket a természet tud varázsolni. A Rám-szakadékot felfedezve ez biztosan mindenki fejében megfordul, miközben a korláton kapaszkodva, kúszik, mászik, ugrál, vagy bármilyen más technikát használva próbál átjutni, miközben a szeme azért csak meg-meg akad egy-egy szép kilátáson.

A Rám-szakadék felfedezése

A Rám-szakadék Dömös közigazgatási területén található a Rám-hegy tömbjébe vágódva. Egy igazán vadregényes rész, vízesésekkel, különlegesen szép növényekkel, sziklákkal és izgalmas kalandokkal. Vulkáni aktivitás nyomán keletkezett úgy 14-15 millió évvel ezelőtt, de még máig százezrek járnak a csodájára. Páratlan élményben lehet része annak, aki a Rám-szakadék felfedezésére adja a fejét, hiszen nemcsak a természet csodálatos, hanem a létrás, kapaszkodós turizmus jellege is egyedülálló. A meredekebb, veszélyesebb részeken a közlekedését a kiépített korlátok, kapaszkodók segítik, a szintkülönbségek áthidalására pedig fém létrák vannak felszerelve. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak, az egész túra során pedig 270 métert fel, majd ugyanennyit le.

hirdetes

Túra a Rám-szakadéknál

Bár több helyen is azt olvastuk, hogy 10 év körüli gyerekek számára is egyszerűen teljesíthető a túra, és ezt tapasztaltuk is, hiszen sok gyerek volt az útvonalon, érdemes felkészülten neki indulni az útnak. A szurdokot fentről Dobogókő felől és lentről Dömös felől is végig lehet járni, de Dömös felől ajánlott indulni, hiszen lentről egyszerűbb is a felfele mászás a csúszós út miatt, illetve a keskeny helyeken a nagy forgalomban kellemetlen lehet a forgalommal szembe haladni, sőt nem csak ajánlott, hanem már egyirányúsították is az útvonalat, amit a kihelyezett térképeken nyilak is jeleznek. A túra 8,8 kilométer, pihenők nélkül körülbelül 3 óra hossza. A parkolás a Községházánál, illetve a katolikus templom mögött működő fizetős parkolókban lehetséges, ahonnan indul a túra, de ha ez teli van, akkor a kikötőben is van parkolási lehetőség, ehhez azonban kicsit sétálni kell. A parkolóból a piros, sárga és zöld jelzéseket kell követni, a szurdokban végig a zöld jelzést kell követnünk. A kiépített turistautakról letérni veszélyes! A túrához javasolt vízálló túracipő használata és réteges öltözet, az év nagy részében csúszósak az útviszonyok, kedvezőtlen időjárás esetében elindulni sem érdemes, mert olyankor kifejezetten veszélyes a terep. De az egész út csodaszép!

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1956-os Forradalom

1956-os Forradalom: Népünk sok harca közül az egyik legjelentősebb, mely máig nagy hatással... Tovább

Eötvös Loránd

Eötvös Loránd: Báró vásárosnaményi Eötvös Loránd Ágoston magyar fizikus, politikus,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyarország Magyarság