hirdetes

16 alig ismert régészeti felfedezés Magyarországon

B. Á. , ZH
Magyarország régészeti felfedezései

​​​​​​​A Magyar Nemzeti Múzeum

A Török Gyűjtemény

1526 és 1699 között Magyarország az Oszmán Birodalom kezében volt, ebből az időszakból pedig számos lelet került elő az ország területén. A használati- és dísztárgyak bepillantást nyújtanak Magyarország török történelmébe. Ezek nagy része a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.

Az Őskori Gyűjtemény

A történelem több korszakából származó leleteket bemutató gyűjtemény az őskőkorszaktól kezdve egészen a vaskorig mutatja be a különböző tárgyakat. Ezek a Nemzeti Múzeum Őskori gyűjteményében tekinthetők meg. A XIX. század óta folyó ásatások során számos tárgyat fedeztek fel, ideértve ékszereket és fegyvereket is. Ez lehetővé tette a múzeum számára, hogy egy sokkal átfogóbb képet fessen ezen korszakokról.

A Népvándorláskori Gyűjtemény

hirdetes

A magyarok történelmének egyik legjelentősebb szakaszából, a Hunok, Avarok és más csoportok vándorlásainak idejéből származó gyűjtemény több mint 100 ezer különböző darabból áll. Gazdag műemlékek, mint például a Csorna városában talált hun diadém és más értékes tárgyak – amelyek közül több származik temetőkből – alkotják ezt az átfogó kollekciót.

hirdetes

Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum

Gorsium felfedezését követően a XX. század közepén kezdték meg az ásatásokat a néhai római város területén. A lelőhelyen először a bazilika került feltárásra, mielőtt a további ásatások során egy méretesebb római település maradványaira bukkantak. Az ásatások a mai napig folytatódnak, a már felfedezett részeket pedig a szabadtéri múzeumban tekinthetjük meg.

Százhalombatta-Földvár

Egy, még a bronzkorból származó lelőhely, amely még mindig feltárás alatt van. A Duna partján található Százhalombatta-Földvár egyre tisztább betekintést nyújt a bronzkori (időszámításunk előtt 2000-1400) élet sajátosságaiba.

Üllő5

Az M0-ás autópálya építése közben teljesen véletlenül találtak rá az Üllő5 nevet viselő régészeti területre, amely több ezer agyagárut rejtegetett a szarmaták korából. Az ásatási munkálatok még mindig folynak a területen. Ez jelenleg Magyarország legnagyobb régészeti ásatása, az itt talált leletek pedig az ország több múzeumában is megtekinthetők.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szegedi Szabadtéri Játékok

Szegedi Szabadtéri Játékok: 1930-ban kezdte meg a „működését” Magyarország... Tovább

Kalocsai hímzés

Kalocsai hímzés: A kalocsai hímzés elnevezés Kalocsa városában és környékén készült... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!