hirdetes

Játékok, amiket saját kezűleg gyártottunk gyerekkorunkban!

Sz.F., ZH

Ezek voltak régebben a legmenőbb játékok, a legjobb pedig az volt bennük, hogy nem kerültek sokba, sőt, semmi! Jártuk az utcákat, a mezőket, és az erdőket, és elkészítettük mi magunk az összeset. Ismerkedjetek meg ti is ezekkel a szuper játékokkal! 

Játékok, amiket saját kezűleg gyártottunk gyerekkorunkban!

Manapság a gyerekek drágábbnál drágább játékokat kapnak, és nem is örülnek abban az esetben, ha olyannal lepjük meg őket, ami nem is került semmibe. A legjobban azt szeretik, ha videójátékozhatnak, nyomkodhatják a telefonjaikat, ez pedig odavezet, hogy ki sem szeretnek mozdulni a lakásból. Ez szerintem egyáltalán nem jó, nem tesz jót a gyerekek fejlődésének, sajnos már ott tartunk lassan, hogy nem is látunk gyerekeket az utcán focizni.

Persze, vannak kivételek, és én köszönöm azoknak a szülőknek, akik nem engedik egész nap játszani a gyerekeket a telefonnal, vagy a számítógéppel, mivel az igazi értékek nagyon messze állnak ezektől. Az igazi értékek kint, a szabadban kaphatjuk meg, és ez igaz a felnőttekre is. Én még emlékszem, mivel játszottunk régebben, volt olyan, hogy kilyukadt a focilabdánk, és várni kellett az újra, találtunk otthon egy műanyag flakont, összenyomtuk, és azzal kezdtünk el focizni.

hirdetes

Olyan is volt, amikor az erdőben sétálva megpillantottunk egy szép ágat a földön, felvettük, hazavittük és készítettünk belőle egy szuper kis csúzlit. Imádtam azokat az időket, és biztos vagyok abban, hogy a gyerekeimnek és az unokáimnak is át fogom adni azokat a dolgokat, amiket akkor tanultam.

Nagyon bízok benne, hogy jó néven fogják venni ezt a tanítást, és bízok abban is, hogy sokan követik a példámat. Na, de nem szaporítom tovább a szót, nézzük, miről is beszélek igazából, most megmutatom azokat a játékokat, amiket imádtunk régen, azokat, amiket mi magunk, saját kezűleg készítettünk! Emlékszel még rájuk? 

Régi játékok – Csúzli

hirdetes

A csúzli egy ősi eredetű hajító eszköz, amit a középkorban is használtak, akkoriban fegyverként. Mi már nem fegyverként tekintettünk rá, hanem egy tárgyra, amivel el lehet találni például a konzerves dobozokat. Nem kell az elkészítéséhez semmi más, csupán egy y-alakú ág, aminek a hossza 10-20 centiméter között van.

Felső végeire rögzítettünk egy rugalmas zsinórt, vagy gumit, melyeket egy lövedéktartó fogott össze. A tartóba helyeztük a lövedékeket, amik apró kavicsok voltak. Rengeteget játszottunk vele, sajnos volt olyan is, amikor valaki megsérült, mert a lábát, vagy a kezét találta el a kavics, ezért óvatosan játszatok! A következő oldalon további szuper játékokat mutatok be nektek, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kossuth tér

Kossuth tér: Ha Budapestnek lenne főtere, akkor valószínűleg a Kossuth tér lenne az. Nem... Tovább

Kunsági borvidék

Kunsági borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Kunsági borvidék a homokos talajú... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!