hirdetes

Játékok, amiket saját kezűleg gyártottunk gyerekkorunkban!

Sz.F., ZH
Játékok, amiket saját kezűleg gyártottunk gyerekkorunkban!

Régi játékok – Zúgattyú/drúgattyú

Ezt a játékot még ma is ismerik az egész magyar nyelvterületen. Egy hengeres fadarab kell az elkészítéséhez, aminek a közepére két lyukat kell fúrni. A lyukakba spárgát, vagy madzagot fűzünk, a végét pedig összekötjük. Ha ez meg van, fogjuk meg a két szélén, és pörgessük addig, amíg a madzag be nem csavarodik. Mikor széthúzzuk, a fadarab elkezd pörögni, amíg kifelé pörög, húzzuk a madzagot, amikor a lendület túlviszi, és ismét betekeredik, engedjük el a madzagot. Mi nem cifráztuk ennyire a dolgot, szereztünk gombot és cérnát, ezekkel készítettük el.

Régi játékok – Nádsíp

Saját készítésű hangszerünk is volt akkoriban, amit nádsíp néven ismertünk! A legjobb az volt benne, hogy pillanatok alatt el tudtuk készíteni. Kiválasztottunk egy megfelelő méretű, egyenes nádszálat, ami elég vastag volt ahhoz, hogy ne törjön el. Ezután levágtunk belőle egy 10 centiméter darabot, úgy, hogy az egyik oldalát a nádon található csomó zárta el.

hirdetes

A nád elvékonyodó részével kiszedtük a nád szivacsos belsejét, majd ék alakú bemetszést készítettünk a nád nyitott végétől 2-3 centiméterre. Ezután a nyílásba faragtunk egy dugót, ami finoman szorult a síp falához. Próbáljátok ki ti is, nem régen láttam, hogy több mint 1000 forintért árulnak manapság egy nádsípot, sokkal egyszerűbb sajátot gyártani! 

hirdetes

Régi játékok – Csutkababa

Még egy közkedvelt játék, amihez egyetlen fillér sem kellett! Amire viszont szükségünk volt, az nem más, mint a kukorica! Le kellett morzsolni a kukoricát, majd beborítani a kukorica száraz héjával. Ezután madzaggal körbetekertük, és kialakítottuk a baba fejét, testét, illetve ruháját, majd végezetül gallyakat alkalmaztunk a baba kezeinek létrehozásához. A lányok nagyon szerették ezeket a kedves kis játék babákat, de sok fiú kezében is láttam akkoriban ilyeneket! A következő oldalon további két szuper játékot találhattok, megéri lapozni még egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bács-Kiskun megye

Bács-Kiskun megye Magyarország legnagyobb területű megyéje, hiszen ide tartozik az ország... Tovább

Olimpia

Olimpia: a sportok összcsúcseseménye.Az olimpiai játékok több sportágat magába foglaló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró