notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Játékok, amiket saját kezűleg gyártottunk gyerekkorunkban!

hirdetes

Játékok, amiket saját kezűleg gyártottunk gyerekkorunkban!

Sz.F.
Játékok, amiket saját kezűleg gyártottunk gyerekkorunkban!

Régi játékok – Adj király katonát! 

Ehhez a játékhoz semmi nem kellett, csak pár gyerek, ezért is szerettük annyira! Először is felállt a két csapat egymással szemben. Aztán az egyik csapat tagja elmondta a mondókát: Adj, király, katonát! Az ellenséges csapat - Nem adunk! A (Mi) csapatunk - Akkor szakítunk! Az ellenség - Szakíts, ha bírsz!

 

Ekkor a csapatból kiválasztott ember nekirohan az ellenség láncának és ennek két következménye lehetséges: sikerül áttörni a falat és a két gyerek (akit átszakított a játékos) közül kiválasztja az egyiket és átviszi a saját csapatába. Ha nem sikerül átszakítani, a szakító áll át abba a csapatba, amit megtámadott! Ezután ugyanezt tette a másik csapat is. Ez még addig folytatódott, amíg az egyik csapatban már csak egy fő maradt.

hirdetes

 

Régi játékok – Ugróiskola

Az ugróiskola, ickázás vagy sántika a világon mindenütt elterjedt ügyességi gyerekjáték, melyet a földre rajzolt vagy karcolt ábrán meghatározott szabályok szerinti, többnyire féllábon való végigugrálással játszanak. A játéknak igen sok változata van, vidékenként, országonként más-más változat népszerűbb. A játékos egy kavicsot dob először az első négyzetbe, majd féllábbal utána ugrik.

 

Felveszi a követ, vigyázva, hogy másik lába ne érjen a földre és a második négyzetbe dobja, majd utánaugrik fél lábon, és így tovább. A kettős négyzetbe mindkét terpesztett lábával egyszerre kell ugrani, az utolsó előtti négyzetet viszont ki kell hagyni. Ha a végére ért, ugrásból meg kell fordulnia és most már kavics dobása nélkül visszafelé is végig kell ugrálni a mezőket.

hirdetes

 

Ha nem a megfelelő négyzetbe sikerül dobni a követ vagy ugrás közben leér a lába, vagy a vonalra lép illetve az utolsó előtti négyzetet bármilyen módon megsérti, kiáll, és a következő játékos jön. A tiltott mező neve pokol. A játékot nehezíteni lehet, ha az első sikeres teljesítés után keresztbe tett lábbal vagy guggolva kell végigugrálni a pályát.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 816
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 090 108
Közösség

Szótár

Magyar Nemzeti Galéria

Magyar Nemzeti Galéria: A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészetet... Tovább

Hímnusz

Hímnusz: A magyar nép „balladája”, a legszebb magyar mű. A Hymnus, a' Magyar... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 95

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Magyar Magyarország Retró