hirdetes

Játékok, amiket saját kezűleg gyártottunk gyerekkorunkban!

Sz.F., ZH
Játékok, amiket saját kezűleg gyártottunk gyerekkorunkban!

Régi játékok – Adj király katonát! 

Ehhez a játékhoz semmi nem kellett, csak pár gyerek, ezért is szerettük annyira! Először is felállt a két csapat egymással szemben. Aztán az egyik csapat tagja elmondta a mondókát: Adj, király, katonát! Az ellenséges csapat - Nem adunk! A (Mi) csapatunk - Akkor szakítunk! Az ellenség - Szakíts, ha bírsz!

Ekkor a csapatból kiválasztott ember nekirohan az ellenség láncának és ennek két következménye lehetséges: sikerül áttörni a falat és a két gyerek (akit átszakított a játékos) közül kiválasztja az egyiket és átviszi a saját csapatába. Ha nem sikerül átszakítani, a szakító áll át abba a csapatba, amit megtámadott! Ezután ugyanezt tette a másik csapat is. Ez még addig folytatódott, amíg az egyik csapatban már csak egy fő maradt.

hirdetes

Régi játékok – Ugróiskola

Az ugróiskola, ickázás vagy sántika a világon mindenütt elterjedt ügyességi gyerekjáték, melyet a földre rajzolt vagy karcolt ábrán meghatározott szabályok szerinti, többnyire féllábon való végigugrálással játszanak. A játéknak igen sok változata van, vidékenként, országonként más-más változat népszerűbb. A játékos egy kavicsot dob először az első négyzetbe, majd féllábbal utána ugrik.

Felveszi a követ, vigyázva, hogy másik lába ne érjen a földre és a második négyzetbe dobja, majd utánaugrik fél lábon, és így tovább. A kettős négyzetbe mindkét terpesztett lábával egyszerre kell ugrani, az utolsó előtti négyzetet viszont ki kell hagyni. Ha a végére ért, ugrásból meg kell fordulnia és most már kavics dobása nélkül visszafelé is végig kell ugrálni a mezőket.

hirdetes

Ha nem a megfelelő négyzetbe sikerül dobni a követ vagy ugrás közben leér a lába, vagy a vonalra lép illetve az utolsó előtti négyzetet bármilyen módon megsérti, kiáll, és a következő játékos jön. A tiltott mező neve pokol. A játékot nehezíteni lehet, ha az első sikeres teljesítés után keresztbe tett lábbal vagy guggolva kell végigugrálni a pályát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Aranybulla

Aranybulla: az egyik legismertebb magyar törvénygyűjtemény. Az Aranybulla szűkebb értelemben a... Tovább

Gulyásleves

Gulyásleves: Nemzeti értékünk, messzi földön híres ételünk. Külföldön pörköltként... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!