hirdetes

Amik még tanulságosak voltak: régi mesék, amik sokkal többet tanítottak, mint a mostaniak

Noémi Vida

„Ha egy gyerek sok mesét hallgat, sokkal jobban tud kapcsolatot kialakítani a környezetével, fejlettebb szókinccsel és képzelőerővel rendelkezik majd.” A mesék tehát nemcsak szórakoztatnak, bár ez is fontos, hanem fejlesztenek is. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen meséket néznek a gyerekek, mert bizony nagy hatással van rájuk, hogy melyik adóra kapcsolunk. Mutatunk néhány olyan régi mesefilmet, amiből sokat tanulhatnak, nem úgy, mint a legtöbb modernkori videóból.

Régi tanulságos mesék

Mire valók a mesék? 

A mesék. Mire is valók a mesék? Ha beírnám ezt a szót a Google keresőbe, na jó, a ferdítések elkerülése miatt be is írom, 200 000 000 találatot dobna ki egy másodperc tört része alatt, és persze természetesnek vesszük, hogy a legtöbb videó formátum, vagy legalábbis videós gyűjtőoldal.  Legtöbbször csak odakapcsolunk az első mesecsatornára, vagy indítunk egy YouTube videót a gyereknek, csak hogy kicsit lekösse magát, és addig is a saját dolgunkkal tudjuk foglalkozni. Elsődlegesen tehát mi is szórakoztató programként használjuk a meséket, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy sokkal többek ennél. A meséknek ereje van! A mesék oktatnak, fejlesztenek, hozzá tesznek egy-egy darabot a gyerekek személyiségéhez. Azonban egy gyerekre csak akkor hat pozitívan egy mese, ha működésbe hozza képzeletét, fantáziáját megindítja az érzelmeit, kivált belőle valamit, félelmet, vágyat, szeretetet, haragot, indulatot. 

hirdetes

A mesék pozitív hatásai

hirdetes

A mesék tehát pozitívan, fejlesztőleg hatnak a gyerekekre, de mégis hogyan? A mese oldja a belső feszültséget, természetesen akkor, ha a megfelelő életkorú gyerek, a számára megfelelő mesét nézi, hallgatja. A mese az érzelmi nevelés egy tökéletes eszköze, a gyerekek nem véletlenül kérik minden nap ugyanazt a mesét elalvás előtt, vagy szeretnék újra és újra kedvenc mesefilmjüket megnézni, hanem azért, mert talál valami olyat benne, amit újra és újra át akar élni, ezzel helyre téve a lelkében a hétköznapi élményeit. A gyerekek rendszerint sokkal több időt töltenek a mesék világában, mint a valóságban, még akkor is abban élnek, ha nem éppen a képernyő előtt, vagy a könyv fölött ülnek, ez pedig formálja, alakítja a személyiségüket. Köztudott, hogy a mesével a gyerekek rengeteget tanulhatnak anyanyelvükről is, miközben szókincsük is egyre bővül, ez a szókincsbővítő funkciója pedig semmivel sem bővíthető. De a mesék megtanítják őket figyelni és koncentrálni is. Így összességében nem csoda, hogy akik gyakrabban találkoznak mesékkel kiskorukban, jobban teljesítenek az iskolában is.

De ebben az összefoglalóban az is látszik, hogy mennyire fontos, hogy milyen mesét néznek a gyerekek, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen irányba viszi el őket. Hogy milyeneket ajánlunk mi? Mi a régi idők legtanulságosabb meséit, amiket mutatunk is, ha lapozol egyet! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zsolnay Kulturális Negyed

Zsolnay Kulturális Negyed: A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa... Tovább

Sárga magyar tyúk

Sárga magyar tyúk: A legelterjettebb fajta az országban. Úgy hozták létre, hogy a tenyésztők... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!