hirdetes

Érdekességek a székely zászlóról

Sz.F.

Mostani cikkemben a székely zászlóról fogok nektek beszélni, mindent megtudhattok a történelméről, a kinézetéről, színeinek jelentéséről, illetve jelentőségéről, tartsatok velem! 

Érdemes mindenkinek ismernie – A székely zászló

A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hivatalos zászlója és lobogója, mely - az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, - Székely Mózes 1601-ből ismert névjeles zászlója alapján égszínkék mezőben arany csíkkal készült. A családi névjegy helyett a székely ősi szimbólumokkal, a Nappal(illetve a Nap stilizált változatával) és a Holddal lett díszítetve. Ez a nyolcágú Nap-csillag a jelenlegi nyolc székely szék (Marosszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Bardóc-Miklósvárszék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék) egységének a jelképe, a telőben levő Hold pedig a székelyek hitének, reményének és bizakodásának szimbóluma.

A 16. század végéről fennmaradt zászlók és egyenruhák tanúsága szerint a székelység által használt arany-égszínkék-ezüst színek, valamint a vörös és fekete is kimondottan székely szimbólumszínek. A székely zászló, illetve annak használata körül azonban egyaránt sok az egyet nem értés és a tévhit a mai napig a székely nép körében.

hirdetes

Székelység és a zászló

Az önállósulásra törekvő Székelyföld függetlenségi törekvései még nem válhattak valóra. Jelképeit azonban, - a székely himnuszt és a székely zászlót, - sok esetben még a tiltások ellenére is, - egyre többen használják. Néhány éve elvétve, csak nemzeti érzelmű, szűk közösségi találkozókon volt látható székely zászló.

hirdetes

A törhetetlen fáradozások azonban nem voltak hiába, hiszen a székely emberek közösségérzésének ereje és a törvények kiskapuit leleményesen felhasználó vezetőiknek köszönhetően a székely zászlónak tulajdonított jelentés nem csak életre keltette ezt az erős szimbólumvilággal rendelkező történelmi zászlót, hanem a székely nép öntudatát is fenntartja. A Székelység önállósodási törekvéseihez kapcsolódó zászlóhasználat a felsőbb román hatalmi szervekben azonban titkolt de mégis létező ellenérzést vált ki, hiszen félnek a szimbólumok erejétől és azok üzenetétől. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rippl-Rónai József

Rippl-Rónai József: Rippl-Rónai József magyar festő- és grafikusművész, a 19. század egyik... Tovább

Balczó András

Balczó András: Magyarországnak 20 „darab” 3-szoros olimpiai bajnoka van, Balczó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar
X
Kövess minket facebookon!