hirdetes

Érdekességek a székely zászlóról

Sz.F.
Érdemes mindenkinek ismernie – A székely zászló

Kép forrása: Wikimédia/Derzsi Elekes Andor

Korábban a magyar zászlót használták általában a székely fórumokon, azonban ezt a román szervek a vonatkozó nemzeti szabályaik miatt könnyen betilthatták és büntethették használatát. Így is rendszeresen megjelennek hírek a kitűzött székely lobogókról és azok eltüntetéséről vagy levételéről. Ennek ellenére ez a jelkép népszerű, és egyre több családnál megtalálható. 

Egyértelműen kijelenthető, hogy Székelyföldön a magyar zászló mellett a székely identitás kifejezésére mindennapi használatban él a székely zászló is. Sepsiszentgyörgy 2009 elején tűzte ki a székely zászlót, ezzel nagy felzúdulást okozott az ottani polgármesteri hivatal. Annyi bizonyos hogy ez a zászló egyetlen más országnak sem a lobogója, hanem a székely közösségé, akik a kék alapon arany nap és ezüst hold változatot használják.

hirdetes

Változatai

hirdetes

Két markánsan elkülöníthető változata ismert, a vörös és fekete kétsávos zászló, illetve a fent említett, az égszínkék mezőn végigfutó arany csíkos zászló. A vörös és fekete változat a székely népviselet és a székelyhímzések színe is egyúttal, de az eredete még sem tisztázott. A vörös szín jelentése az erő és a vér, fekete a föld és a gyász, - ezek voltak korábban a csatába vonuló székelyek harci színei. 

Közös vonás, hogy mindkét zászlón megtalálható a székelyek két fontos történelmi motívuma, sárga színnel a Nap és ezüsttel a Hold. Minden változaton rajta van a nyolcágú Nap-csillag, mely a jelenlegi nyolc székely Székeket jeleníti meg, a székely egység és egyenlőség jelképeként. A telőben levő Hold pedig a székelyek hitének, reményének, és bizakodásának szimbólumát hordozza. A két változat közül az utóbbi,a kék alapszínű vált a köztudatban a Székelységre jellemzővé. A Nap és a Hold elhelyezése kapcsán lehet találkozni különböző változatokkal.

Az SZNT által elfogadott lobogón a Nap és a Hold az aranysávval kettéválasztott égszínkék rész bal felső részében vízszintesen egymással szemben helyezkednek el, míg korábban voltak az elhelyezésre függőleges megoldások is. A zászlón a színek ugyanezek csak az álló zászlóalakon szemben van a Nap és a Hold így a megosztott kék alap jobb és bal oldalán helyezkednek el. Ugyanakkor a határokon átívelő, és a Székelységet így összefogni kívánó Székelyek Világszövetsége, az Amerikai Egyesült Államokban bejegyezett szervezet főleg a közösségi a vörös-fekete alapú zászlószíneket használja, a vörös mezőben egymás mellett a Nap és a Hold stilizált jelképével.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szabadság Szobor

Szabadság Szobor: Főváros egyik jelképe. A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest és... Tovább

Ilona-völgyi vízesés

Ilona-völgyi vízesés: A Magyarországon található 2 vízesés egyike. A Mátrában találjuk... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar
X
Kövess minket facebookon!