notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Veszélyben van mindenki, üzent a Föld

hirdetes

Telefonált a Föld, és azt üzente, hogy takarodjunk

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Veszélyben van mindenki, üzent a Föld

Nemcsak az embert öli, a bolygót is

A légszennyezésnek számos alattomos trükkje van. Nemcsak szövődményes megbetegedéseket okozhat, hanem a környezetet is pusztítja – ami végül megint csak visszahat az emberre. A legnyilvánvalóbb szennyező a szén-dioxid, ami mezei anyagcseretermékként is keletkezik, de nincs annyi ember a világon, hogy lelihegjék az atmoszférát a fejünk fölül. Viszont a fosszilis tüzelőanyagok égetésének szén-dioxid a mellékterméke, ami megtelepszik az atmoszférában, meggyorsítja a felmelegedést, és ezzel a klímaváltozáshoz is hozzájárul.

 

Az emberiség az elmúlt másfél évszázadban rengeteg szén-dioxidot jutatott a légkörbe. A Földnek már volt olyan periódusa, amikor a szén-dioxid-koncentráció hasonlóan magas volt – de az több százezer évvel ezelőtt történt.

hirdetes

 

Nem a szén-dioxid az egyetlen mumus. Az üvegházhatású gázok közé tartozó metán – ami a hulladéklerakók, a földgázipar és a nagyüzemi állattartás mellékterméke – legalább olyan káros, mint a CFC-gázok, amik a Földet körbevevő ózonréteget rombolják. És ott van a légkörbe kerülő kén-dioxid, illetve az ehhez kapcsolódó vegyi anyagok, amik a légkörbe kerülve savas esőként hullanak vissza a fejünkre.

 

Ami viszont fennmarad, abban sincs köszönet. A kén-dioxid a fényvisszaverő hatása miatt blokkolja a napfényt és lehűti a légkört. Hogy ennek milyen hosszú távú következményei lehetnek? Példaként felhozhatnánk a Laki vulkán 1783-as kitörését, ami 8 hónapon át tartott.

hirdetes

 

A levegőbe kerülő kén-dioxid katasztrofális terméshozamokat és kipusztuló állatállományt eredményezett; egyes kutatások szerint az emiatt kialakuló éhínség komoly hatással volt az 1789-es francia forradalom kitörésére. Nem, ez nem erőltetett párhuzam. A légkörbe kerülő kén-dioxid elsődleges forrásai régen a vulkánok voltak. Ma az emberi tevékenység. A műanyagszennyezésről könnyű elfordítani a tekintetünket, de lélegezni muszáj. Jöjjön a harmadik probléma, a következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Qubit.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
2 250
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 025 542
Közösség

Szótár

Haláp (hegy)

Haláp (hegy): A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Haláp közülük az egyik. A... Tovább

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek