hirdetes

Telefonált a Föld, és azt üzente, hogy takarodjunk

Veszélyben van mindenki, üzent a Föld

III. Klímaváltozás

Globális felmelegedés, klímakatasztrófa, éghajlatváltozás, a zöldlobbi sivalkodása – mindegy, minek hívjuk, a klímaváltozás szuperforró (bocsánat) téma manapság. Mindenkinek van róla véleménye: Donald Trumpnak, Greta Thunbergnek, meg Ferinek, az alkoholista kocsmárosnak. Szó sincs róla, hogy ez a téma ne lenne benne a köztudatban. Mindent tudunk a klímaváltozás következményeiről.

Tudjuk, hogy a globális felmelegedés óriási probléma, és amíg klímaberendezéssel védekezünk ellene, addig csak súlyosbodni fog a helyzet, de hát ki akar a saját izzadságában pácolódni nyáron?

Tudjuk, hogy a repülők, az autók és a turizmus károsanyag-kibocsátása veszélyezteti a Föld élővilágát, de nyilván muszáj gyorsan odaérni a bolygó minden pontjára, hogy jól megnézzük, milyen, még mielőtt végleg élhetetlenné válik.

Tudjuk, hogy a PET palackok károsak a környezetre – de hiába tudjuk ezt már régóta, ha a 2016-os adatok szerint 488 milliárdot dobtunk belőlük a szemétbe. Vagy ki tudja, hová.

Tudjuk, hogy a sarki jégtakarók olvadása a tengerszint megemelkedésével jár, és emiatt az alacsonyan fekvő szigetek és a tengerparti városok víz alá kerülhetnek, de nem csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, mert látni akarjuk, pontosan mivel jár majd, ha a felolvadó sarkvidékek alól kiszabaduló metán a légkörbe, a jég által megkötött mikroműanyagok pedig a tengerbe jutnak.

hirdetes

Tudjuk, hogy a globális felmelegedés élhetetlenné teszi majd Nyugat-Afrikát, ahonnan a világ kakaótermésének 70 százaléka származik, de ez sem számít, hiszen a csokoládét mindenki utálja, és különben is hizlal.

Tudjuk, hogy a felmelegedés az almafák tavaszi rügyfakadásának is bekavar, ami rosszabb terméshozamot, és kisebb, savanyúbb almákat fog eredményezni, de kit érdekel, elvégre ha nem olyan finom, ne is legyen belőle olyan sok.

Tudjuk, hogy a hőmérséklet megemelkedése kicsinálja az arabica kávé természetes termőterületeit – Nicaraguából, ahonnan a világ kávétermelésének 17 százaléka származik, nagyjából harminc éven belül eltűnhetnek a cserjék. De úgyis utáljuk a kávét, nem issza azt senki.

Tudjuk, hogy a nagy melegben könnyebben szaporodnak a banánültevényeken élősködő kártevők, de még emlékszünk rá, hogy milyen szép korszak volt az, amikor banánt csak a pult alól lehetett kapni, méregdrágán, és nyilván visszasírjuk.

hirdetes

Tudjuk, hogy a megváltozó időjárás miatt aszályok, szárazságok, vagy éppen heves esőzések fogják tönkretenni a termést, és minden alapvető élelmiszert csillagászati áron lehet majd kapni, de nem igazi ínyenc az, aki sajnálja a pénzt a jó kajára.

Tudjuk, hogy a felmelegedés élhetetlenné teszi majd a világ egyes részeit, és ez éhínségekhez, illetve olyan arányú népvándorlásokhoz fog vezetni, amihez képest a 2015-ös menekültválság szolid hétvégi kirándulásnak fog tűnni, de vendégszeretők vagyunk, szóval jöjjenek csak bátran.

Tudjuk, hogy ez az átrendeződés elképesztő társadalmi feszültségekkel, zavargásokkal, illetve háborúkkal járhat, de a második világháború óta úgysem volt errefelé nagyobb haddelhadd, úgyhogy kénytelenek leszünk a klímaháborúkat olyan egzotikus országokból importálni, mint Mali, Szomália, Szíria vagy Nigéria, ahol az emberek a szárazság és a rossz terméshozamok miatt ölik egymást és a szomszédaikat.

Forrás: Qubit.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Anyák napja

Anyák napja: Ez is a tavaszi ünnepkörhöz tartozik, talán a legszebb nap, mikor az édesanyákat... Tovább

Füzéri várhegy

Füzéri várhegy: a Zempléni-hegységben épült a 18. században a meredek úton... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek