hirdetes

Telefonált a Föld, és azt üzente, hogy takarodjunk

Veszélyben van mindenki, üzent a Föld

Tudjuk, hogy a klímaváltozás ezerszámra pusztítja majd azokat a fajokat, amik nem elég szerencsések vagy rugalmasak ahhoz, hogy új, élhetőbb területre költözzenek, de a jegesmedvéket utáljuk, az énekesmadarak idegesítően csivitelnek, a tengerben meg úgysincs hely a sok műanyagnak, és túl kevés a nagy testű mérges pók, amik éjjel bemászhatnak az ablakon.

Tudjuk, hogy a globális felmelegedés, illetve a víz- és légszennyezés kombinációja kedvez az olyan betegségek elszaporodásának, mint a malária, a Dengue-láz, a zika vírus és a tüdőgyulladás, de úgysem halhat meg mindenki a hősokktól vagy a hőgutától – még akkor sem, ha a számok alapján egyre gyakoribbak az ilyen esetek.

Tudjuk, hogy a felmelegedés hatására olyan vízhiány és elsivatagosodás léphet föl, hogy az szó szerint lakhatatlanná teszi majd a bolygó egyes részeit, de az úgyis sokára lesz, és amíg van víz a csapban, addig minek hisztizni?

hirdetes

Tudjuk, hogy a gyerekek 14-44 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak majd meg az éghajlatváltozásra visszavezethető okok miatt, de a szakértők úgyis állandóan a túlnépesedésről és a természeti erőforrások túlhasználatáról papolnak, szóval jót fog tenni egy kis populációcsökkentés.

hirdetes

Tudjuk, hogy a megszaporodó viharok, aszályok, hőhullámok és ciklonok nemcsak a termőföldeket, hanem a humán infrastruktúrát is sérülékenyebbé teszik, amik gyakoribb áramkimaradásokhoz, leromló állapotú köz- és vasutakhoz, illetve kockázatosabb repülőutakhoz fog vezetni, de mire a fenti lista összes pontját kipipáljuk, úgysem lesz értelme annak, hogy bárhová is menjünk.

Tudjuk, hogy nincs sok időnk. Talán ezért élünk úgy, mintha nem lenne holnap. „Így fogunk élni. Addig, azt a pár évet, ki kell bírni” – írta Örkény István az egyik egyperces novellájában (Nézzünk bizakodva a jövőbe!). Csakhogy amire mi pályázunk, az nem egy utópia, hanem egy elsivatagosodott világban tengődő, a saját mocskába fulladó, a mindennapi betevő falatért és egy korty vízért kaparó civilizáció lesz, ami tündérmeseként gondol majd vissza a Mad Maxre. Nem hiszitek? Nem baj. Húsz-harminc év múlva már nem kell hinni benne. Tudni fogják. Ezt is.

Forrás: Qubit.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szabadság Szobor

Szabadság Szobor: Főváros egyik jelképe. A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest és... Tovább

Hologram

Hologram: A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek