hirdetes

5 Látnivaló Villányban és környékén - tavaszi kiránduló sorozat 3.rész

ZH
Frissítve: 2024.03.15
Frissítette: ZH
Villányi borvidék

3.    Palkonyai pincesor


Mindössze néhány kilométerre található Villánytól Palkonya, de ez a település is a borvidék részét képezi. Az előbb említett Mokos Családi Pincészetnek is részben Palkonyán helyezkednek el a birtokai, de mellettük még számos más népszerű pincét találhatunk Palkonyán, mint például a Haraszti Családi Pincészetet, a Hárságyi Pincészetet, a Zsirai Pincészetet vagy Mayer Róbert Pincéjét. A település nevezetességének számító palkonyai pincesor 53 fehér kis présházból áll, amely szintén műemlékvédelem alatt áll a villánykövesdi pincesorhoz hasonlóan.

4.    Ördökárok-dűlő


A Villányi borvidék egyik legjelentősebb területét adó Ördögárok-dülő, egy déli kitettségű völgykatlan, amely a borvidékhez hozzávetőlegesen 60 hektárral járul hozzá. Egyik része Villányhoz, másik fele viszont Nagyharsányhoz tartozik. Neve egy helyi legendához köthető, miszerint a völgy úgy keletkezett, hogy azt maga az ördög szántotta. Gyakran részt vehetünk dűlőtúrákon és kirándulásokon a helyi borászok szervezésében, amiken mindenképp érdemes részt venni ne csak a jó bor miatt, de a páratlan kilátásért is. Akár egy romantikus hétvégén veszünk részt párunkkal, akár egy baráti társaság szeretné jól érezni magát, remek programlehetőség lehet a dűlőtúra mindenki számára.

hirdetes

5.    Ammonitesz Tanösvény


hirdetes
Amennyiben kipihennék az előző napi borkostolók fáradalmait a természetben, arra is számtalan lehetőségünk van a környéken. Villányban a leghíresebb kirándulóvonal, azonban a Templom-hegyi kilátó alatt húzódó Ammonitesz Tanösvény, amely körbejárásával megismerkedhetünk az egykoron működő kőbányával. A tanösvény nem messze a vasútállomástól kezdődik és körülbelül 1 órás gyalogtúrával felérkezhetünk a kilátóhoz. A tanösvényt gyalog és kerékpárral is megközelíthetjük, és érdemes mindenkinek megtekintenie, aki egy hangulatos, de ne megerőltető sétát szeretne tenni a friss levegőn.


A kilátóból csodálatos kilátás nyílik a városra és a borvidékre. A tanösvény területét, amely régen egy kőbánya volt, 1989-ben természetvédelmi területté nyilvánították, ugyanis az itt található kőzettani értékek az országban egyedülálló ammoniteszt és pliocén-pleisztocén maradványokkal rendelkezik.

Ha Te is szeretnél Magyarországon barangolni ajánlom figyelmedbe kiránduló sorozatunkat, amelyben minden héten más várossal és környékével ismerkedhetsz meg! Múlt héten a Dunakanyar rejtett látnivalói voltak terítéken, az előtt pedig a Tatára és környékére varázsoltalak el benneteket! Tarts velem jövőhéten is, hogy újabb vidéket fedezhessünk fel! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Biros Péter

Biros Péter: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. 3-szor Olimpiát, egyszer vb-t és... Tovább

Árpád fürdő

Árpád fürdő: Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő Békéscsaba fő látványossága. Egy olyan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Gasztronómia Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!