hirdetes

Kutatás támasztja alá, hatékony a maszkviselés és távolságtartás a járvány idején

VN

Nagyon vitatott téma, hogy vajon a koronavírus visszaszorítására tett intézkedések, a kötelező maszkviselés, és másfél méteres távolságtartás elegendő-e, egyáltalán van-e valami értelme. Sokan hőbörögnek egy-egy boltban, hogy semmi értelme, míg mások örülnek a korlátozásoknak. Most egy kutatás tett pontot a vita végére: bebizonyosodott, hogy hatásos a maszkok viselése és a távolság tartása.

Van értelme maszkot hordani egy tanulmány szerint

Maszk nélkül sehova!

Nagy felháborodást keltett először az, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban kötelezővé tették a maszk viselést a koronavírus járvány kirobbanásakor, itthon viszont, egyébként a WHO javaslatára, azt tanácsolták, hogy egészéges ember ne hordjon maszkot. Amikor bevezették a különböző helyeken való maszkviselést, és kötelező távolságtartást, akkor viszont az ellentábor emelte fel a hangját, hogy ennek semmi értelme, ezek az intézkedések nem nyújtanak valós védelmet. Most egy kutatás tett pontot a vita végére, ami azt vizsgálta, hogy ezek az intézkedések, a maszkviselés, valamint távolságtartás mennyire hatékonyak. Nemcsak az derült ki, hogy a maszkviselés hatékony, hanem az is, hogy pontosan mely maszkok a leghatékonyabbak. 

Ezek a maszkok nyújtanak hatékony védelmet

Ahogyan azt már korábban is sejteni lehetett, a kutatás is azt támasztja alá, hogy az N95-ös arcvédők nyújtják a legnagyobb védettséget, a sorban ezt a sebészeti maszkok követik, majd jönnek az egyrétegű anyagból készült eldobható maszkok. Ebben a cikkben már korábban összegyűjtöttük a maszkok típusait egy virológus segítségével, ha szeretnél részleteket megtudni a különböző maszkokkal kapcsolatban. Valamint itt összeszedtünk néhány tipikus maszkviselési hibát is, amik csökkentik a maszkok hatékonyságát sajnos, pedig sokan elkövetik, ahogyan én tapasztalom, te ne legyél köztük, ha már hordasz maszkot, hord jól! És végezetül egy korábbi tanulmányt is csatolunk a maszkok viselésével kapcsolatban, ami még 3 hónapja látta meg a napvilágot, de ugyanarra az eredményre jutott, mint a mostani, csak más megkzelítésből: kell maszkot viselni!

hirdetes
hirdetes

A 2 méter távolság tartása a leghatékonyabb

Szintén vitatott téma, hogy mennyi távolságot kell hagyni más emberektől, sokak meg vannak győződve, hogy a hazánkban kötelező másfél méter nem elég. Ez nem csoda, hiszen voltak olyan szakemberek, akik a 8 méterre esküdtek. A most végzett tanulmány azt mutatta ki, hogy az egyméteres távolság csökkenti a fertőzés kockázatát, viszont a 2 méteres egymástól való távolság a lehető legjobb megoldás. A tudósok a koronavírushoz hasonló SARS és MERS vírusok lefolyását is figyelembe vették a tanulmány elkészítésénél.

Tartsuk magunkat a szabályokhoz!

Tehát összességében elmondható, hogy a koronavírus visszaszorítása érdekében hozott szabályok igen is hasznosak, ezért mindenképpen be kell tartani őket! A kanadai Hamiltoni McMaster Egyetem professzora, Dr. Derek Chu elmondta, hogy: “A kutatásunk eredménye egyértelműen arra ösztönözheti a döntéshozókat, hogy vezessék be a védőfelszerelésekkel kapcsolatos óvintézkedéseket.” A kutatást a WHO is támogatta egyébként. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az egri bikavér

Egri bikavér: Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából... Tovább

Szegedi Vadaspark

 A Szegedi Vadaspark Magyarország egyik legfiatalabb állatkertje, és a legnagyobb területű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!