Gyakran ismételt kérdések

Válogatás legérdekesebb kérdéseinkből


Ezek 2016 legviccesebb sportfotói

A szívbetegség miatt tényleg fontos lenne a testsúly csökkentése. Ennek érdekében első lépésben életmódi átalakítás javasolt, majd erre épüló gyógyszeres kezelés is adható.


Kassaitól hangos a külföldi média

A candidiasisra sok mindent rá lehet fogni, de sokszor alaptalanul gondolják azt, hogy ez állhat minden probléma hátterében. Túlszaporodása valóban okozhat bélrendszeri panaszokat. Ilyenkor széklet tenyésztéssel kimutatható, és 4 hetes kezeléssel végleg eltüntethető a szervezetből. Felesleges túl nagy szerepet tulajdonítani neki, és szintén felesleges szigorú étrendi kötöttségeket vállalni a kiirtása érdekében. A gombaellenes kezelés mellett azonban tényleg jó hatása lehet a probiotikus termékek (joghurtok, vagy por és kapszula formájában kapható jótékony kulturák) fogyasztásának.
A sikeres testsúlycsökkentés alapja az életmód végleges átalakítása, ez étrendi változtatásokat és rendszeres testmozgást jelent. A súlyfelesleget akkor fogja tudni leadni, ha kevesebb energiát visz be a szervezetébe, vagy többet használ fel, mint amennyi az energiaegyensúly fenntartásához szükséges. Lehet alkalmazni különböző fogyókúrákat, akupunkturás módszereket, egy ideig ezek sikeresek is lehetnek. A baj ott van, hogy meghatározott ideig tartanak, és utána visszaáll az eredetileg is elhízáshoz vezető életmód, ez az alapja a jojó effektusnak.
A testsúly csökkentéséhez a jelenlegi energiabevitelnél legalább 30 %-kal kevesebbet kell fogyasztania, ez hölgyek esetében általában kb. 1200 kcal-t jelent. Ezt a mennyiséget naponta legalább 3 egyenlő részletben fogyassza el, mert így szervezete nem érzi úgy, hogy éhezik. Ellenkező esetben minden energiát elraktároz, és sokkal nehezebben indul meg a súlycsökkenés. Az étkezést kezdje minden alkalommal bő folyadékfogyasztással (pl. levessel vagy egy-két pohár folyadékkal), majd folytassa zöldséggel, gyümölccsel. Ezt követően csak 10 perc várakozás után folytassa, teljes kiőrlésű gabonával, zsírszegény hússal, tejtermékkel, stb. Minél kevesebbet fogyasszon a fehér lisztből készült pékárúkból, kelt tésztákból, illetve cukros élelmiszerekből, krumpliból. Helyette nyers, párolt zöldséget, főzeléket, levest egyen, gyümölcsöt, müzlit, valamint teljes kiőrlésű gabonaipari termékeket (pl. fekete kenyeret), barna rizst, illetve mértékkel durum lisztből készült spagettit, makarónit. Kerülje a chips-eket, kekszeket, helyette olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró, tökmag, stb.) fogyaszthat.

Naponta legalább 30 perc közepes intenzitású többlet testmozgás javasolt. Ez lehet akár tempós séta, kerékpározás vagy úszás, de ha van lehetősége, a különböző alakformáló tornák is hasznosak lehetnek.

A fenti módszerrel havi 1-2 kg-os testsúlycsökkenés érhető el és tartható meg. Mindenesetre ha 2-3 hónap alatt az életmódváltoztatás nem hoz eredményt, kóros elhízás esetén (BMI 30 felett) lehetőség van gyógyszeres kezelésre is, amely a jóllakottság-érzet és az alapanyagcsere fokozásával segíthet a további diéta megtartásában. A gyógyszert általános jogcímen háziorvosa is felírhatja.

 

A kérdések listája

A legszebb sportpillanatok a nagyvilágból

Ezek 2016 legviccesebb sportfotói

Ezek a leghíresebb fotók a történelemből

Így fogyhatsz le egy hét alatt öt kilót

Ismerd meg a svéd fogyókúrás módszert!

Ismét Leo Messi volt a döntő faktor

Kassaitól hangos a külföldi média

Kialakult a legjobb 4 mezőnye a BL-ben!

Súlyfelesleg van rajtad? Szakértőnk elmondja, hogy hogyan szabadulj meg tőle!

Tényleg eldőltek az európai bajnokságok?


Vissza a főoldalra
címkék: