Gyakori kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Válogatás legérdekesebb kérdéseinkből


Súlyfelesleg van rajtad? Szakértőnk elmondja, hogy hogyan szabadulj meg tőle!

Szoptatás alatt nem ajánlott a gyógyszeres kezelés, de ebben az életkorban hosszú távon megtartott életmódi átalakítással enélkül is meg tud szabadulni a túlsúlytól. Szoptatás után viszont elekezdheti a gyógyszeres kezelést, ami megkönnyíti a kezdeti nehéz indulást. A súlyfelesleget akkor fogja tudni leadni, ha kevesebb energiát visz be a szervezetébe, vagy többet használ fel, mint amennyi az energiaegyensúly fenntartásához szükséges. Lehet alkalmazni különböző fogyókúrákat, egy ideig ezek sikeresek is lehetnek. A baj ott van, hogy meghatározott ideig tartanak, és utána visszaáll az eredetileg is elhízáshoz vezető életmód, ez az alapja a jojó effektusnak.

Olyan életmódi rendszert kell tehát választani, ami lassú, de biztonságosan megtartható súlycsökkenést eredményez. Ez nem jelent speciális étrendet, elég, ha csökkentett kalóriatartalommal az egészséges étkezés alapvonalait követi, de ezt hosszú távon alkalmazva. A kiegyensúlyozott étrend szoptatás alatt is megfelelő, ebben az esetben a bőséges (kalóriamentes) folyadékfogyasztás kiemelten fontos.

A testsúly csökkentéséhez a jelenlegi energiabevitelnél legalább 30 %-kal kevesebbet kell fogyasztania, ez nagy vonalakban a jelenlegi ételmennyiség kb. 2/3-át jelenti. Ezt a mennyiséget naponta legalább 3 egyenlő részletben fogyassza el, mert így szervezete nem érzi úgy, hogy éhezik. Ellenkező esetben minden energiát elraktároz, és sokkal nehezebben indul meg a súlycsökkenés. Nagyon fontos, hogy tartsa be az étkezési időket, és figyeljen arra, hogy pl. ne nasizzon a gyerekekkel. Az étkezést kezdje minden alkalommal bő folyadékfogyasztással (pl. levessel vagy egy-két pohár folyadékkal), majd folytassa zöldséggel, gyümölccsel. Ezt követően csak 10 perc várakozás után folytassa, teljes kiőrlésű gabonával, zsírszegény hússal, tejtermékkel, stb. Minél kevesebbet fogyasszon a fehér lisztből készült pékárúkból, kelt tésztákból, illetve cukros élelmiszerekből, krumpliból. Helyette nyers, párolt zöldséget, főzeléket, levest egyen, gyümölcsöt, müzlit, valamint teljes kiőrlésű gabonaipari termékeket (pl. fekete kenyeret), barna rizst, illetve mértékkel durum lisztből készült spagettit, makarónit. Kerülje a chips-eket, kekszeket, helyette olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró, tökmag, stb.) fogyaszthat.

Az étrend energiatartalma szabadon változtatható, attól függően, hogy súlycsökkentésre vagy súlytartásra törekszik. Ha már elérte a kívánt célt, utána is meg kell tartani az addigi étkezési szokásokat, csak az energiatartalom lehet kicsit bővebb. Elegendő hetente 1-2 alkalommal a mérlegre állni, ha úgy látja, hogy növekedett a testsúly, ismét megszorítja a kalóriabevitelt.

Naponta legalább 30 perc közepes intenzitású többlet testmozgás javasolt. Beszélje meg gondozó orvosával a testmozgás lehetőségeit.A mozgás intenzitását általában a pulzusszámmal szokták jellemezni, érdemes lenne megkérdeznie orvosát, hogy milyen maximális pulzusszámot javasol. Ha erre nincs lehetősége, marad a tempós séta, kerékpározás vagy úszás, de ha van lehetősége, a különböző alakformáló tornák is hasznosak lehetnek.


Tényleg eldőltek az európai bajnokságok?

3 hónap alatt 10 kg-os fogyás nagyon szép eredménynek számít. Legyen kicsit türelmes, és hagyjon időt a szervezetének arra, hogy átálljon az új helyzetre. Az elhízás agyi folyamatai ugyan jelenleg még nem ismertek, de valószínűleg a testsúly szabályozásában van a hiba. Ilyen jelentős mértékű fogyás esetén tehát a szervezet az eredeti testsúly visszaállítására fog törekedni, ez azt jelenti, hogy nagyon nehéz megtartani ezt a jelentős súlyvesztést. Nagy nemzetközi tanulmányok alapján évente az eredeti testsúly 10 %-ának elvesztése tartható meg biztonsággal - ezt Ön 3 hónap alatt elérte. Az elkövetkezendő 1-2 hónapban tehát mindenképpen csak a súlytartásra törekedjen, ezt sem lesz könnyű elérni.

Néhány hónap után ismét el lehet kezdeni a testsúly csökkentésének. Ha a jelenleg alkalmazott sikeres módszer mellett a továbbiakban nem ér el havonta 1-2 kg-os fogyást, lehetőség van gyógyszeres kezelésre is, amely a jóllakottságérzet és az alapanyagcsere fokozásával segíthet a további diéta megtartásában.

 

A kérdések listája

A legszebb sportpillanatok a nagyvilágból

Ezek 2016 legviccesebb sportfotói

Ezek a leghíresebb fotók a történelemből

Így fogyhatsz le egy hét alatt öt kilót

Ismerd meg a svéd fogyókúrás módszert!

Ismét Leo Messi volt a döntő faktor

Kassaitól hangos a külföldi média

Kialakult a legjobb 4 mezőnye a BL-ben!

Súlyfelesleg van rajtad? Szakértőnk elmondja, hogy hogyan szabadulj meg tőle!

Tényleg eldőltek az európai bajnokságok?


Vissza a főoldalra
címkék: