Gyakran ismételt kérdések

Válogatás legérdekesebb kérdéseinkből


Kialakult a legjobb 4 mezőnye a BL-ben!

Az inzulinkezelés önmagában is hízásra hajlamosít, mellette tényleg nagyon nehéz a testsúlyt érdemben csökkenteni. A testsúlycsökkentés azonban csak úgy lehetséges, ha a napi kalóriabevitel legalább 30 %-kal kevesebb a jelenleginél. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az inzulinkezelés mellett naponta minimum 120-130 g szénhidrátot mindenképpen el kell fogyasztani.

A legjobb az lenne, ha meg tudná beszélni ezt a problémát diabetológus gondozó orvosával, mert ilyen helyeken szakképzett dietetikus is rendelkezésre áll, aki össze tudná állítani az Ön étrendjét is. Jelen keretek között csak nagy vonalakban tudunk segítséget adni.

Testsúlycsökkentés céljából általában 1200 kcal energiatartalmú étrendet ajánlunk cukorbetegeink számára. Amennyiben Ön analóg inzulinkészítményt használ, akkor elegendő naponta 3-szori étkezés. A szénhidrát mennyiség elosztható reggel 30 g, ebédre 50 g, vacsorára 40 g fogyasztásával. Ha Ön hagyományos gyors hatású inzulint használ, akkor köztes étkezésekre is szükség van. A napi szénhidrát bevitel elosztása ebben az esetben reggel 20 g, tízórai 10 g, ebéd 40 g, uzsonna 10 g, vacsora 30 g, utóvacsora 10 g lehet.

Természetesen a csökkentett kalória- és szénhidrát tartalmú étrend esetén szükség lehet az inzulindózisok módosítására, melyet szintén meg kell beszélnie gondozó orvosával.

Az étkezést kezdje minden alkalommal bő folyadékfogyasztással (pl. levessel vagy egy-két pohár folyadékkal), majd folytassa zöldséggel, gyümölccsel. Ezt követően csak 10 perc várakozás után folytassa, teljes kiőrlésű gabonával, zsírszegény hússal, tejtermékkel, stb. Minél kevesebbet fogyasszon a fehér lisztből készült pékárúkból, kelt tésztákból, illetve cukros élelmiszerekből, krumpliból. Helyette nyers, párolt zöldséget, főzeléket, levest egyen, gyümölcsöt, müzlit, valamint teljes kiőrlésű gabonaipari termékeket (pl. fekete kenyeret), barna rizst, illetve mértékkel durum lisztből készült spagettit, makarónit. Kerülje a chips-eket, kekszeket, helyette olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró, tökmag, stb.) fogyaszthat.

A csökkentett energiatartalmú étrend mellett nagyon fontos a naponta legalább 30 perces testmozgás is, itt azonban nagyon kell figyelni az egyensúlyra. Ön a testmozgás alatt fokozottan figyel a cukorszintre, ezt nagy valószínűséggel plusz szénhidrát bevitelével tudja megvalósítani, ami plusz kalóriákat is jelent. Talán az lenne célravezetőbb, ha akkor végezne testmozgást, amikor a gyors hatású inzulin még jelen van a szervezetben, de ilyenkor csökkentené az inzulin adagját. Magyarul a tervezett testmozgás előtti étkezéshez kevesebb inzulint ad, de evés után 2-3 órán belülre ütemezi az edzést. Ebben az esetben elkerülhető a plusz szénhidrát adása.


Ismét Leo Messi volt a döntő faktor

A gyógyszer idegrendszerre ható készítmény. Mellékhatásai az esetek 1-10 %-ában fordulnak elő, szájszárazság, alvászavar, székrekedés alakulhat ki. Nem megfelelően beállított magas vérnyomás esetén használata kezdetén a pulzus és a vérnyomás emelkedését okozhatja, ilyenkor a gyógyszer szedését orvosi felügyelet mellett szabad megkezdeni.

Ízérzési zavar előfordulhat, ez a ritka mellékhatások közé tartozik. A gyomorból feljövő savanyú íz inkább gyomorsav túltengésre utal, ez gyakran előfordul akkor is, ha valaki kevesebb ételt fogyaszt és hajlama is van rá. Ez nem oka a kezelés megszakításának, családorvosa tud adni rá olyan savcsökkentő készítményt, amitől ezek a tünetek megszűnhetnek.
11. kérdés: A kalkulátor szerint 32 kg-ot kellene fogynom, de sajnos a csodaszerek és diétás programok nem segítenek, ezért szeretnék kérdezni a gyógyszeres módról.

Válasz: 32 kg túlsúly esetén mindenképpen ajánlott a gyógyszeres kezelés. Előtte azonban mindenképpen javasoljuk, hogy életmódi átalakítással próbálja megindítani a súlycsökkenést.. A gyógyszer szedésének ideje alatt is diétázni és mozogni ajánlott, azért hogy megszokja a szervezete az új életmódot, melyben a gyógyzser segít. A gyógyszer elhagyása után, ha folytatja eredeti életmódját ismét vissza fog hízni, ezért inkább segítségnek ajánlom a gyógyszeres kezelést.

A kérdések listája

A legszebb sportpillanatok a nagyvilágból

Ezek 2016 legviccesebb sportfotói

Ezek a leghíresebb fotók a történelemből

Így fogyhatsz le egy hét alatt öt kilót

Ismerd meg a svéd fogyókúrás módszert!

Ismét Leo Messi volt a döntő faktor

Kassaitól hangos a külföldi média

Kialakult a legjobb 4 mezőnye a BL-ben!

Súlyfelesleg van rajtad? Szakértőnk elmondja, hogy hogyan szabadulj meg tőle!

Tényleg eldőltek az európai bajnokságok?


Vissza a főoldalra
címkék: