notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Igazság Wass Albertről

hirdetes

Fasiszta vagy nemzeti érzelmű író? Ki volt valójában Wass Albert?

B. Á.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Fasiszta, antiszemita, náci, nemzeti érzelmű, magyar, kitűnő író, amatőr tollforgató, nemes, gróf, hazaáruló, emigráns. Igen, ezekkel a jelzőkkel illetik Wass Albertet, akinek a műve bekerült az új Nemzeti Alaptantervbe. Na, de mi is az igazság Wass Albertről? Tartsatok velem, és tudjatok meg mindent róla! 

Wass Albert és az igazság

Biztos vagyok abban, hogy nincs még egy olyan ember a magyar irodalomban, aki körül ennyi vita alakult ki. Személyét rengeteg vád érintette, sokak szerint náci és antiszemita volt, a fasiszta vezetéssel kollaborált, emiatt sokan megkérdőjelezik helyét az irodalomban. Azonban rengetegen vannak olyanok is, akik védik, szerintük Wass Albert igazi írófejedelem volt, akinek művei már réges-régen bekerülhettek volna a kötelező olvasmányok közé. Na, de ki is valójában ez a sokat vitatott Wass Albert? Nézzük! 

 

Wass Albert családfája

A Wass család eredete egészen az Árpád-korig vezethető vissza, ezzel egyike Erdély legrégibb nemesi családjának, 1744-ben, Mária Teréziától kaptak grófi címet is. Édesapja gróf szentegyedi és cegei Wass Endre, huszárszázados, édesanyja báró losonci Bánffy Ilona. Apai nagyszülei gróf szentegyedi és cegei Wass Béla, Szolnok-Doboka vármegye főispánja, a széki református egyházmegye főgondnoka, országgyűlési képviselő és Erdélyi Bank alelnöke, valamint báró losonci Bánffy Rachel.

hirdetes

 

Wass Albert fiatalkora

A Kolozsvár melletti Válaszúton, a Bánffy-kastélyban született, Erdélyben, 1908-ban. Szülei korai válása miatt nagyapja, Nagy Béla jelentette számára a biztos pontot gyerekkorában. 1926-ban érettségizett a Kolozsváron, a Farkas utcai Református Kollégiumban. Tanulmányait ezután Debrecenben, a Gazdasági Akadémián folytatta, és ott szerzett gazdászdiplomát. Következett Stuttgart és Párizs, erdőmérnöki, valamint vadgazdasági diplomákat szerzett. 1932-ben tért vissza Erdélybe, apja betegsége miatt – ekkor nem tudott a család ügyeivel foglalkozni, mivel a román hadseregben kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte. 

 

Wass Albert házassága

„Családi nyomásra 1935-ben feleségül vettem unokahúgomat, a hamburgi Siemers Évát, így sikerült csak megóvnunk a családi birtokot a csődbejutástól. Hat gyermek apja, közülük Csaba hároméves korában elhunyt. 1936-ban nagyapja életét vesztette, ezért ő vette át egyházi tisztségét, az erdélyi magyar református egyházkerület főgondnoka lett. Nézzük, miért vált a legvitatottabb emberré Wass Albert, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
184 625
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
378 827
Közösség

Szótár

Bánáti bazsarózsa

Bánáti bazsarózsa:  nemzeti értékünk. A bánáti bazsarózsa vagy bánsági bazsarózsa... Tovább

Esterházy kastély Fertőd

Esterházy kastély Fertőd: A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 4

Átlagos értékelés: 4.3

Érdekességek