hirdetes

Fasiszta vagy nemzeti érzelmű író? Ki volt valójában Wass Albert?

B. Á.

Fasiszta, antiszemita, náci, nemzeti érzelmű, magyar, kitűnő író, amatőr tollforgató, nemes, gróf, hazaáruló, emigráns. Igen, ezekkel a jelzőkkel illetik Wass Albertet, akinek a műve bekerült az új Nemzeti Alaptantervbe. Na, de mi is az igazság Wass Albertről? Tartsatok velem, és tudjatok meg mindent róla! 

Wass Albert és az igazság

Biztos vagyok abban, hogy nincs még egy olyan ember a magyar irodalomban, aki körül ennyi vita alakult ki. Személyét rengeteg vád érintette, sokak szerint náci és antiszemita volt, a fasiszta vezetéssel kollaborált, emiatt sokan megkérdőjelezik helyét az irodalomban. Azonban rengetegen vannak olyanok is, akik védik, szerintük Wass Albert igazi írófejedelem volt, akinek művei már réges-régen bekerülhettek volna a kötelező olvasmányok közé. Na, de ki is valójában ez a sokat vitatott Wass Albert? Nézzük! 

Wass Albert családfája

A Wass család eredete egészen az Árpád-korig vezethető vissza, ezzel egyike Erdély legrégibb nemesi családjának, 1744-ben, Mária Teréziától kaptak grófi címet is. Édesapja gróf szentegyedi és cegei Wass Endre, huszárszázados, édesanyja báró losonci Bánffy Ilona. Apai nagyszülei gróf szentegyedi és cegei Wass Béla, Szolnok-Doboka vármegye főispánja, a széki református egyházmegye főgondnoka, országgyűlési képviselő és Erdélyi Bank alelnöke, valamint báró losonci Bánffy Rachel.

hirdetes

Wass Albert fiatalkora

A Kolozsvár melletti Válaszúton, a Bánffy-kastélyban született, Erdélyben, 1908-ban. Szülei korai válása miatt nagyapja, Nagy Béla jelentette számára a biztos pontot gyerekkorában. 1926-ban érettségizett a Kolozsváron, a Farkas utcai Református Kollégiumban. Tanulmányait ezután Debrecenben, a Gazdasági Akadémián folytatta, és ott szerzett gazdászdiplomát. Következett Stuttgart és Párizs, erdőmérnöki, valamint vadgazdasági diplomákat szerzett. 1932-ben tért vissza Erdélybe, apja betegsége miatt – ekkor nem tudott a család ügyeivel foglalkozni, mivel a román hadseregben kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte. 

hirdetes

Wass Albert házassága

„Családi nyomásra 1935-ben feleségül vettem unokahúgomat, a hamburgi Siemers Évát, így sikerült csak megóvnunk a családi birtokot a csődbejutástól. Hat gyermek apja, közülük Csaba hároméves korában elhunyt. 1936-ban nagyapja életét vesztette, ezért ő vette át egyházi tisztségét, az erdélyi magyar református egyházkerület főgondnoka lett. Nézzük, miért vált a legvitatottabb emberré Wass Albert, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Antall József

Antall József: Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után.... Tovább

Kincsem

Kincsem: Kincsem többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett, angol telivér... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek