notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Igazság Wass Albertről

hirdetes

Fasiszta vagy nemzeti érzelmű író? Ki volt valójában Wass Albert?

B. Á.
Wass Albert és az igazság

(Fotó: Wikimédia/Burrows)

Wass Albert és az antiszemitizmus

Nem lehet vitatkozni azzal, hogy több írásában is antiszemita gondolatokat fogalmaz meg, nézzük például az Elvész a nyom művet: „Beszélt, beszélt. Kapkodva, lázasan és apró disznószemei csillogtak közben a diadaltól és egészen mást mondtak, mint a szája. Azt mondták: ide nézz, te gőgös semmiházi, te kitenyésztett emberpéldány, te, aki iskola óta mindig csak megaláztál, lenéztél, ide nézz! Az asszony, akit neked nem sikerült megkaparintani, itt ül mellettem! Az enyém! Én szereztem meg magamnak, én, a lenézett, a sün, a zsidó! Megszereztem a csókját, az ölelését, a testét, mindazt, ami neked nem sikerült! Nem félek tőled többé! Nem vagy már legyőzhetetlen!”

Azonban a Patkányok honfoglalása; tanulságos mese fiatal magyaroknak mű mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Itt a zsidókat a patkányokhoz hasonlítja Wass Albert. „S egy éjszaka, amikor aludt, rárohantak az emberre, összeharapták, kikergették a házból, messzire elüldözték, s aztán büszkén kihirdették a kertnek, a fáknak, az állatoknak és a madaraknak még a virágoknak is -, hogy a ház ezentúl nem emberország többé, hanem patkányország, jog és törvény szerint. S azzal uralkodni kezdtek patkánymódra. Mindent felfaltak, ami ehető volt, és mindent megrágtak, ami nem volt ehető, de szemük elé került. Kiürült rendre a pince, a kamara és a gabonás. Elköltöztek a madarak, elpusztultak a virágok, a ház fala omlani kezdett és megfeketedett, fák és virágok illatát bűz váltotta föl.”

hirdetes
hirdetes

Wass Albert és a nácizmus

Az emigrációban olyan lapokban is publikált, amik hungaristák voltak, ilyen volt például a Hídfő, amiben többek között írt Fiala Ferenc is, aki korábban a Szálasi kormány sajtófőnöke volt. Mindezek ellenére elmondható, hogy Wass Albert soha nem volt tagja a nyilaskeresztes pártnak, nem adott ki Hitlert dicsőítő közleményt. 

Összegzés Wass Albertről

Mindent összevetve elmondható, hogy Wass Albertnek a civil életben nem voltak antiszemita, fasiszta megnyilvánulásai, csak az említett művekben fedezhetünk fel zsidóellenességet. Wass Albertet szinte senki sem ismerte idehaza a rendszerváltozás előtt. Amikor bekerült a magyar köztudatba, rengetegen olvasták műveit – ki azért, mert bizonyítékot akart találni antiszemitizmusára, ki pedig azért, hogy cáfolhassa ezeket a vádakat. Mi azt valljuk, hogy Wass Albert nem volt szent, viszont sem karóba húzni nem szabad, sem felmenteni minden vád alól. Wass Albert igazából a kommunisták és a fasiszták által is kisemmizett erdélyi nemes volt, aki a kommunizmus tomboló pokla ellenére próbált magyar maradni – ennek ellenére nem mindig vélekedett helyesen, nem mindig írt úgy, ahogyan kellett volna. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
204 174
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 697 746

Szótár

Korondi kerámiák

Korondi kerámiák: Székelyudvarhelytől 26 km-re, a Korond-patak völgyében található Korond... Tovább

Béres csepp

Béres csepp: A Béres Csepp egy magyar humángyógyászati készítmény. A Béres Cseppet 2013-ban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek