notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Igazság Wass Albertről

hirdetes

Fasiszta vagy nemzeti érzelmű író? Ki volt valójában Wass Albert?

B. Á.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Wass Albert és az igazság

Fotó: Wikimédia/Pásztörperc

Wass Albert, a háborús bűnös

A vád szerint a magyar honvédek az ő felbujtására végeztek ki két román férfit, és két magyar zsidó lányt (emiatt alakult ki azt is, hogy Wass Albert antiszemita tevékenységeket folytatott). Wass Albert viszont így fogalmazott erről önéletrajzi írásában: „Az új határ Románia és Magyarország között, melyet Bécsben rajzoltak meg, pontosan Vasasszentgotthárdtól délre, az otthonunktól körülbelül egy mérföldnyire húzódott, kettészelve a birtokunkban lévő erdőséget. 1940. szeptember 10.-én a falunkon keresztül visszavonuló román csapatok kifosztották a házunkat, elvitték a marháinkat, lovainkat, disznóinkat, lelőtték az egyik csordapásztort és megsebesítették a másikat.

 

hirdetes

Szeptember 11-én, délután a magyar csapatok megérkeztek és elfoglalták az új határt. Mivel a mi házunk volt az egyetlen nagy ház a környéken, négy vendégszobánkat ideiglenesen lefoglalták főhadiszállásnak...„

 

Ezt követően Wass Albert elutazott, egyéb kötelezettségei miatt, ezért több hétig nem tartózkodott otthon. Csak gyermeke betegségének hírére érkezett haza, de sajnos a gyermek elhunyt, a temetés után feleségével újra elutaztak. Ez idő alatt hat személyt tartóztatott le a magyar honvédség, négy románt és két magyar zsidó lányt. Négy fogoly próbálkozott szökéssel, őket lelőtték.

 

Az ügyet csak évekkel később kezdték el vizsgálni, tanuk közül pedig többen emlegették Wass nevét, mint felbújtót. A hatóságok nem tudták eldönteni, hogy az idősebb vagy a fiatalabb grófról van szó, ezért mind a kettőt hadbíróság elé állították. Később teljes bizonyossággal kiderült, hogy Wass Endrét látták az esemény előtt.

 

Azt is érdemes megjegyezni, hogy 1940-ben Magyarország és Románia nem álltak háborúban egymással, mind a két ország a németek szövetségese volt, tehát az a vád, hogy háborús bűnös nem állt biztos talpon már akkor sem. Ez viszont elég volt akkor is, és sajnos még ma is ezt vallják: Wass Albert felbujtotta a magyar honvédeket arra, hogy románokat és zsidókat mészároljanak le. Koholt vádak, amiket el lehetett hitetni az emberekkel…Ezzel viszont még nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
192 321
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
386 523
Közösség

Szótár

Pest

Pest Budapest része. A főváros ebből a két részből áll: Buda és Pest. Pest a Duna folyási... Tovább

Wigner Jenő

Wigner Jenő: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1963-ben kapta meg a fizika szakterületén az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 4

Átlagos értékelés: 4.3

Érdekességek