hirdetes

Ma 61 éve annak, hogy a TV Maci képernyőre került: érdekességek a TV Maciról

Kontig-Jakab Gyöngyi
TV Maci története

A Macimese kezdete- a TV Maci története

Ennek a kedves kis medvebocsnak a macimeséje az 1960-as években kezdődött, aki mára már szinte hungarikumnak számít. Akkoriban a Magyar Televízióban a bemondók még esti mesét olvastak fel a gyerekeknek. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át. A Kossuth Rádió máig őrzi ezt a szép hagyományt, és a nosztalgiázni vágyókat pár pillanatra biztosan visszarepíti az időben az esti mese előtt felcsendülő jól ismert szignál. A televíziós gyermekműsorok szerkesztősége arra gondolt tehát 1960-ban, hogy ezekhez az esti mesékhez készíthetnének felvezető és lezáró blokkokat. Ezekhez a filmecskékhez készült el a főcím egy mackóval, aki este lefürdik, megmossa a fogát, megnézi az esti mesét, majd elmegy aludni. Az ötletadó recept viszonylag egyszerűen jött, minden gyermeknek van egy saját macija, sokan azzal is alszanak, így mindenki közel érezhette magához az apró talpú cuki figurát. 

hirdetes

Miért lett maci a TV Maci?

hirdetes

A József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója, Bálint Ágnes mesélte egy interjúban, amikor arról kérdezték, hogy miért pont egy mackó lett az Esti mese szignálfilm főszereplője:„Biztattak, hogy legyen egy állandó figura. S ugye volt már cica, kutya, s még ki tudja, mi minden, de mackó még nem. Kiskoromban pedig volt egy sárga macim, ami elveszett, s amit nagyon sirattam. Máig sem tudom, hová tűnt”. A Magyar Televízió igyekezett alkalmazkodni a gyerekek napi rutinjához, általában gyermekbarát rajz-, gyurma-, és bábfilmeket sugároztak, a mesék után pedig Tévé Macival együtt indultunk, hogy álomra hajtsuk fejünket. 1963. április 15-én jelent meg először a Tévé Maci a Magyar Televízióban, mint az Esti mese szignálfilmje, így idén már a 60. szülinapját ünnepeli. Az első beköszönést a rádió-, és televízió újság is rögzítette. A Tévé Maci bejelentkezését a Vajda József fagottművész által előadott jól ismert dallamok kísérték.

Olvass még több érdekességet a TV Maciról, lapozz a következő oldalra, ahol még több érdekes infót gyűjtöttünk, mert a TV Maci mindig tartogat meglepetéseket, nem igaz? Ugye a videókat sem felejtetted el a cikk végén? Azokat mindenképpen látnod kell

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Balaton-felvidéki tanúhegyek

Balaton-felvidéki tanúhegyek: a tanúhegyek Badacsonytól a Somlóig érnek. Történetük 260... Tovább

Márton nap

Márton nap - November 11.: Német nyelvterületről vált ismertté és ma már sok helyen... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!