hirdetes

Ma 61 éve annak, hogy a TV Maci képernyőre került: érdekességek a TV Maciról

Kontig-Jakab Gyöngyi
TV Maci története

A TV Maci változásai

Az idők folyamán Macink több változáson is átesett az adott korszak ízléséhez igazodva. Az első macit Bálint Ágnes ötlete alapján készítette Köber Tibor animátor és a makett műhely vezetője alkotta meg Lengyel Zsolt festőművész tervei szerint. A maci még fodros rövidnadrágot viselt, a történetek a házban játszódtak, tornázott, bukfencezett, majd miután látta, hogy a falióra majdnem 8 órát mutat, elkezdett elkészülni a lefekvéshez. Először fogat mosott, majd felvette a hálóingét, és bekapcsolta a televíziót, amelyben az "Esti mese" kezdődött. A szobájában szép rendet láthatunk. A Maci már szépen megmosta a fogát, és leült a tévé elé, majd a mese után ment aludni.
A Tévé Maci bemutatkozása a vártnál is jobban sikerült. Eleinte nem tudták a nézők, hogy a Maci nem egy különálló mese, csak egy szignál, ami az esti mesék csokrát keretezi. A nézők nem egyszerűen mese előtti kisfilm szereplőjeként nézték, hanem valódi és különálló mese szereplőként. Ezért sokan életképeket, folytatásokat, ismétléseket szerettek volna a macitól, illetve Bálint Ágnest olyan kérdésekkel halmozták el a nézők, miszerint a maci fiú-e, vagy lány, van-e testvére, és hasonlók. A maci figurájáért Bálint Ágnes a "Szocialista Kúltúráért" kitüntetést kapott.

A második TV Maci

A második, a 60-as - 70-es években látható TV Macit szintén Köber Tibor alkotta meg, a tervező ismét Lengyel Tibor volt. Ez a Maci 1968. augusztus 19-étől búcsúzott minden este a gyerekektől, akik az ő kíséretében térhettek nyugovóra. Az újabb Maci sötét frottírbundát viselt, pöttyös hálóinggel. A színes televízió megjelenésével kiderült az is, hogy a maci nem fekete, hanem igencsak színes egyéniség. Ekkortól kezdve vettek fel az előző évekhez képest rögzített, a házban felvett jelenetek mellett olyan részleteket is, amikor a Maci a kertben is játszott, ennek hatására azonban kissé visszaesett a nézettsége. A TV Maci ekkor jelent meg először könyv formájában is, Bálint Ágnes 1970-ben írta a maci képeivel ellátott első mesekönyvét "Jó éjszakát, Maci!" címmel, ebből hozok most egy kedves részletet: "Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy TV Maci, aki minden este szépen rendesen megmosta a fogát, s akit ezért mindenki nagyon tisztelt. Tévé Maci soha, de soha le nem feküdt volna fogmosás nélkül....Szép volt ez a nap, jó volt a játék, mégis ez a legszebb pillanat TV Maci számára:szép, tiszta ágyban feküdni, kényelmesen elnyújtózkodni, ásítani egy nagyot, és arra gondolni, hogy reggelre új nap virrad...-Ó, de jó, igaz Valérka? Holnap majd megint játszunk. Jó éjszakát!" Ezek a sorok - generációm nevében mondhatom talán - mindenkiben szép gyerekkori emlékeket ébresztenek.

hirdetes

A modern TV Maci

1981-ben időszerűnek tűnt a Tévé Maci és környezetének modernizálása, így Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor a Maci külsejét megújították. A játékát, Valérkát is lecserélték egy Csutkababára, ami már nem bohócos, inkább szalmababa kinézetű volt. Maci stílust is váltott, új ruhákat kapott, sokszor overálban látható, és aprókockás pizsamában hajtja álomra a fejét. A korszak ízlésének megfelelően a bútorai is megújultak, és még gitározni is megtanult. Ez a mackó kevésbé aratott nagy sikert a gyerekek körében, ezért csupán két évig, 1983-ig volt látható a tévé képernyőin. Bálint Ágnes ennek a macinak a képeivel ellátott új könyvet is írt a Móra kiadó gondozásában 1983-ban, ami viszont osztatlan sikert hozott, és nagyobb hírnevet az overálos Tévé Macinak. Kedvenc kis idézetem a könyvecskéből, amikor Maci Csutkababának olyan cukin mutatja be táplálkozási szokásait: "Almára tejet, tejre almát, nekem soha meg nem ártott." A gyermekek számára is egyszerűen érthető rímekkel, szöveggel, és fotókkal illusztrálva az egyik legkedveltebb mesekönyvem marad.

hirdetes

A TV Maci megálmodói

Koch Aurél tervezte overálos TV Macit végül 1983-ban elbocsátották a televízióból, miután Rudi Zoltán a gyermekek kedvencének megreformálását tűzte ki célul. Az MTV elnöke utasítást adott a bábfigura „újragondolására”. „Határozottan ragaszkodnék a Tévémacihoz! Együtt repültünk a súlytalanságban. A szívemhez nőtt ez a figura, és szerintem sokan így vagyunk ezzel az országban” – vélekedett Farkas Bertalan. Endrei Judit viszont csak apró módosításokat végzett volna rajta. A megújított - és a 80-as évek gyermekei számára az "igazi", és sokunk kedvence - TV Macit Foky Ottó, a Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező készítette a Pannónia Filmstúdióban, kockázós bábfilm technikával. A Magyar Televízió vezetése a mackót jó kezekben akarta tudni, ezért olyan tervezőnek adták a feladatot, aki már több közkedvelt figurát keltett életre. A Maci ruhatárát megújította, ráadta az ikonikusnak mondható zöld pizsamát, és Csutkababát lecserélte Paprika Jancsi figurájára. Paprika Jancsi már nemcsak egy baba, hanem élő figura lett, TV Macival közösen játsszák el a meséket, tehát már szerepet is kapott így a maci mellett. “Ezt a macit azért terveztem egy jellegzetes magyar mesefigurával, Paprika Jancsival, hogy legyen kivel eljátszania az esti mesét.” – mesélte Foky úr. Jancsi pedig nagyon rendes, mert mindig felül a végén és azt mondja: "Pszt! Aludjatok gyerekek!"

Az új figura kivitelezője Szabó László lett. Az új maci arca bájos, bundája kissé világosabb lett, lábain és kezein ujjakat is kapott, így a mozgása könnyedebbé válhatott. A mozgását az elődeihez hasonlóan a benne elhelyezett drótváz tette lehetővé.
„Szőrből, bőrből, drótból, fémből, csirizből csinálok olyan figurát, amit ha néz valaki, érzi azt a csodát, hogy ebből a rongy, drót ragasztóhalmazból lesz egy figura és az elkezd mozogni, élni, érzéseket fejez ki, szeret, tanít” – nyilatkozta korábban Foky Ottó. A TV Macira nagyon büszke volt, hogy évtizedekig megmaradt a gyerekek és a felnőttek kedvencének.

Mi lett végül a TV Macival? Miért nem maradhatott képernyőn? Mutatjuk a következő oldalra lapozva, és még 37 extra érdekességet is róla! Igen, fején találtad a szöget, az ígért TV Macis videók is jönnek a cikk végéhez érve, remélem, imádni fogod te is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

A pengő pénzrendszer

A pengő pénzrendszer: 1924. április 18-án a magyar képviselőház elfogadta a... Tovább

Magyar cimbalom

Magyar cimbalom: hangszer, Hungarikum A cimbalom két verővel ütve megszólaltatott húros... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!