hirdetes

Ma 61 éve annak, hogy a TV Maci képernyőre került: érdekességek a TV Maciról

Kontig-Jakab Gyöngyi
TV Maci története

Mi lett a TV Macival?

1998-ban az MTV levette a műsorról a Foky Ottó-féle 1982-es TV Macit, mert elavultnak tartotta az akkori programigazgató. A felháborodás akkora lett, hogy fél év múlva visszakerült az M2-re. 2012. április 15-én ismét menesztették a Foky Ottó-féle Macit, és helyette új változat készült. Az újratervezett Maci szignál azonban közel sem volt olyan kidolgozott, mint elődei, és szellemiségében sem volt benne semmi követendő példa, sajnos eltűnt a tisztálkodás, fogmosás, elpakolás, lefekvés fontossága is, hiszen ezek közül egy sem látható az új kisfilmben. Ehelyett az új maci a kor szelleméhez igazodva azonnal számítógépezni kezd, és már nem egyedül ül le esténként a képernyő elé, hanem testvérével. Paprika Jancsi barátját végleg menesztették. A maci ház is átalakult, a televízióból eltűnt az "Esti mese" felirat. helyette a "Maci tévé" olvasható. Mese után a mackók kipakolják a játékaikat, és leülnek rajzolni. Ez az új változat azonban nem aratott sikert sem a tévénézők, sem az internethasználók körében, elvesztette a családias hangulatát, már nem vált olyan családtaggá, mint elődei. Mivel sokakban ellenszenvet váltott ki, és mert a nézők visszakövetelték az eredeti, családtagnak számító TV Macit, ezért a televízió, a nyomásnak engedve végül - mindössze 4 hónap után - levette a képernyőről, és újra elfoglalta a korábbi helyét Foky Ottó figurája. Úgy érzem, nem véletlenül.

A TV Maci generációk kedvence, a gyermekek példaképe

Az első adást követően még senki sem gondolt arra, hogy az egyetlen magyar tévécsatornán főműsoridőben közvetített mackó a gyerekek példaképe lesz, és generációk nőnek fel történeteit csodálva. A TV Macinak nem titkoltan nevelő szerepe is volt, fontos feladata a példamutató viselkedés, és ezt igen hatásosan végezte.. A gyerekek a macitól tanulták az esti szokásokat. A TV Maci az esti mese előtt bemutatta az esti rutinját, játszott, majd elpakolta a játékait a kis lakótárs-barátjával, Paprika Jancsival együtt. Csak mosolyogni láttuk, így jókedvet, bizalmat árasztott a gyermekek felé. A gyerekek minden este várták a mackót, aki szépen megfürdik, fogat mos önállóan, és szó nélkül elmegy aludni a mese után. A gyerekek életébe rendszerességet és biztonságot vitt, hiszen minden este ugyanaz volt a műsor, és a gyerekek, sőt, a felnőttek is nagyon várták. Élénken él bennem az emléke, hogy mindent úgy akartunk csinálni, ahogy a kedvenc macink, mesenézés előtt mindig szép rendet raktunk a szobánkban a testvéremmel.
A TV Maci szinte a születése pillanatától nagy népszerűségnek örvendett, figurája megtalálható volt szalvétákon, matricákon, képeslapokon, kirakós játékokon, ágynemű huzatokon, zsebkendőkön, és a közelmúltban bélyegen is, dalt írt róla a 100 folk Celsius, továbbá Bálint Ágnes korábban említett, TV Maciról szóló könyveiben, melyekben még az első két változat Maci szerepel. Később megjelentek kiadványok a harmadik, zöld pizsamát viselő TV Maci főszereplésével is. A személyes kedvencem, és szívemhez nagyon közel áll a Foky Ottó kedves grafikáival napvilágot látott TV -maci karácsonya című könyvecske, amely a zöld pizsamás Maci, és családja karácsonyi készülődését, és ünneplését mutatja be.

Íme 37 érdekesség a szülinapos TV Maciról, amit talán nem tudtál róla:

 • -A TV Maci figurájának „szülőanyja” Bálint Ágnes nevéhez olyan gyerekeknek szóló bábfilmek fűződnek mint a Futrinka utca vagy Mazsola. Később animációs filmek forgatókönyvén is dolgozott (Kukori és Kotkoda, Frakk a macskák réme), majd társszerzőként dolgozott a Vízipók-csodapók című filmsorozatban.
 • - Az alkotók eredetileg többféle figurát is elképzeltek a főcím szereplőinek. Például lett volna egy bohókás Gombóctündér is, aki a mackó mellett, heti váltásban jelent volna meg a képernyőkön. A rendszerető Mackó az első megjelenéstől kezdve akkora sikert aratott, hogy végül Gombóctündér el sem készült.
 • -A másik jelölt a maci mellett egy kis tévé lett volna, ami mesét néz. Ha másképp döntenek, akkor ma TV Maci helyett tévébébit néznénk.
 • hirdetes
 • -Bálint Ágnes úgy gondolta, hogy a játékmaci minden gyereknek, minden korosztálynak a játékot és a gyerekkort jelképezi, nem mellesleg az írónőnek is volt egy ütött-kopott, félszemű, sárga színű kismackója, amit valahogy elvesztett, és egész gyerekkorában kereste.
 • - A mackóbáb legelső változatát 1960-ban Kende Márta, és Bálint Ágnes, a televízió gyermekműsorainak első szerkesztője találta ki, az első bábfigurát Szabó László iparművész készítette, de ebből a próbaszériából semmi sem maradt. A próbamacin kívül még négyet ismerünk, melyek magassága 10-15 cm között változott.
 • - TV Maci eredetileg mackó kunyhóban élt volna, ahol tüzet rak, fát vág és szokásai a falusi környezetet mutatott volna be, ám a Televízió vezetése a városi, panellakás-hangulatot preferálta.
 • - A kedves kismackónk első verziója közel húsz évig volt látható 1963-tól 1981-ig.
 • - Az első szignálfilm rendezője Kende Márta volt, a forgatás egy lakásban berendezett stúdióban készült, ahol a mackó lakhelyét egy babaház adta.
 • - Macink mozgását kockázott felvételi technikával valósították meg, ami azt jelenti, hogy a mozdulatokat sorra lefényképezték, majd ezeket a pillanatfelvételeket egymás után rögzítették, így életre keltve a mackót, akinek a mozdulatai ezáltal valósághűvé váltak.
 • - A maci feje fagolyóból készült, a hasát kitömték, majd filccel borították. A testébe drótvázat építettek, amely lehetővé tette az apró mozdulatokat is.
 • - Bálint Ágnes a kezdetektől ragaszkodott ahhoz a gondolathoz, hogy a maci egy kis barátot is kapjon. Az első TV Macinak Valérka volt a babája.
 • -Az alkotók az idők során összesen 28 főcímet kreáltak.
 • - A jól ismert fagottos főcím dallam egy újrahasznosított szerzemény, ami a Dörmögő Dömötör című rádióműsor dallama volt korábban.
 • - Az első TV Maci 1963. április 15-én, húsvét hétfőn mutatkozott be. Ezen a napon a rádióújságban ezt olvashatták a nézők: „Ettől a naptól fogva egy kis mackó is hallgatja az esti mesét!”„Szép álmokat, gyerekek!” – ezzel a címmel kezdődött a műsor, amiben először jelent meg a képernyőn az ekkor még fekete-fehér Maci.
 • - Mackónk hivatalos születésnapja egyébként a karakterét kitaláló, és az Esti Mese szignálfilmjének eredeti forgatókönyvét író Bálint Ágnes születésnapján, hivatalosan 1964. október 23-án, van ami későbbi dátum, mint az első televíziós szereplése.
 • -A TV Maci legfőbb napi rutinja volt a rendszeres fogmosás, amit a kisfilmek is tartalmaznak. Ez a "köpött a maci" szlogen az első kisfilm után terjedt el, de a mai gyerekek is használják, csak ők nem igazán tudják, hogy az első maciról van szó.
 • -Mackónk 1968-tól már nemcsak fogat mosott, hanem papucsba is bújt.
 • -1971-ben arról írtak az újságok, hogy a Maci milyen sok levelet kapott a kis rajongóitól, ugyanis szerették volna jobban megismerni a kedves kis bábfigurát. A levelek mellett csomagokat is küldtek a nézők, amiben lakberendezési tárgyak, ruhaanyag, vagy fogkefe lapult.
 • - A TV Maci hihetetlen népszerűségét az is mutatja, hogy 1980. május 26-án láthattuk, ahogy a világűrbe is eljutott, ugyanis az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan Kubaszov mellett a mackót is útitársául fogadta, sőt saját űrruhát is készítettek neki ez alkalomból. „Itt van velünk a súlytalanságban” – mondta Farkas Bertalan, miközben a maci az űrhajósok körül lebegett. „Beöltözött szkafanderbe, megszokta a súlytalanságot, nagyon jól érzi magát. Ezt annak köszönheti, hogy megfogadta a tanácsokat, amit a Földön az orvos mondott neki” – nyugtatott meg minden kicsit az űrhajós. Azon a napon - nyolc napos űrbéli tartózkodása során - Farkas Bertalan olvasta fel az esti mesét a gyerekeknek, ami nem mindennapi élmény volt számukra. A TV Maci tehát a világűrt is megjárta, azonban nem egyedül szállt szembe a kozmosz veszélyeivel, társa is volt Farkas Bertalan kislánya piros-fehér-zöld ruhás babája "személyében"
 • -az „Én vagyok a TV Maci” című Bálint Ágnes által írt mesekönyv fotóit Buzási Péter készítette egy váci panel lakás konyhájában. A fotózás körülbelül egy hetet vett igénybe. A díszletet minden este újraépítette, bevilágította, és fotózta.
 • hirdetes
 • -A legifjabb TV Maci tervezője, Foky Ottó nevéhez fűződik Misi mókus, Murr-murr a kandúr vagy a Legkisebb Ugrifüles figura is.
 • - A maci viseletét – a híres, zöld pizsamát és a sárga sálat – a tervező unokája ihlette.
 • - Foky Ottó először csupán a fejét rajzolta meg, majd heteken keresztül dolgozott a többi testrészen.
 • - Az 1982-ben készült új maci barátját, Paprika Jancsit a stúdió munkatársai szavazták meg. Mellette sokáig volt versenyben egy kiskacsa és egy baba.
 • - A macit először minden irányból lerajzolták, majd fából készítették el. Ruháját és papucsát csak ezután varrták-ragasztották össze.
 • -Anyaga az úgynevezett "marhavér-parafa" volt, amit frottírral vontak be. A parafát marhavérrel itatták át, ami kiváló ragasztó, de tervezője csak csiríznek nevezte.
 • -Foky Ottó Macijának 4 lábújja és 4 kézújja van. Hogy miért? Szabó Lászlótól idézve: "„Mert Walt Disney óta tudjuk, a báboknál az öt ujj már csokornak látszik, elég négy is.”
 • - A mackó szemei viaszból készültek, amit a felvételek készítésekor könnyen tudtak alakítani, vagy cserélni, így arckifejezései variálhatóak lettek.
 • - Az 1982-es verzió már másképpen mosott fogat, mint elődei. Egy évvel a készítése előtt ugyanis a fogorvosok felhívták a figyelmet, hogy a maci nem megfelelő technikát használ, mi több, rossz mozdulatokkal sikálja a fogát, így rosszat tanít a gyerekeknek. (a fogmosás folyamata egyébként nem volt látható az első kisfilmekben, csupán az a mozzanat, ahogy "köpött a maci", és megtörli a száját).
 • - A TV Maci gyermekkorunk meghatározó személyisége, és bábfigura létére még saját személyi igazolvánnyal is rendelkezik, amit 2000-ben kapott meg. Alkotói az MTV legrégebbi "munkatársaként" emlegetik.
 • - 1986-ban a Maci hivatalos levelet írt a gyerekeknek, melyben arra kérte őket, hogy rajzban mutassák meg, miként képzelik el őt. A pályázatra 1986. március 1-ig lehetett nevezni és az Utazás ’86 kiállításon hirdettek eredményt.
 • - A rajzpályázat a szintén 1986-ban megjelenő könyvet hirdette, mely a kedvelt figura készítéséről szólt, 300 ezer példányban jelent meg a Ságvári Nyomda jóvoltából.
 • - A maci az ún. stop motion technikával mozog, vagyis egy másodperc alatt 24 fényképet látunk egymás után, ami a szem számára már folyamatos filmnek tűnik. A beállítások változtatása okozza a mozdulatok érzetét.
 • - A szignálból ünnepi változatokat is készítettek az alkotók, láthattunk születésnapi, húsvéti, karácsonyi hangulatú, és egyéb ünnepi változatban is. A húsvéti nyuszik mellett a szignálban a Télapó is megjelent, de láthattuk a  TV Maci karácsonyfáját is, és megismerhettük a barátait is.
 • - A Maci egy méternyi lépegetését egy napon keresztül filmezik. Amikor például a mese előtt egy percig látható a képernyőn, az 27 méter filmet jelent, amit összesen 1440 kockából vágtak össze.
 • -1998-ban a korszerűtlensége miatt megszüntették a TV Macit, de az országos tiltakozás miatt néhány hónap múlva visszatért a képernyőre.
 • - Egy felmérés szerint néhány éve még 99 százalékos volt az ismertsége, Kossuth, Petőfi és Mátyás király mellett a legismertebb „magyar” volt a tévémaci.
 • -A TV Maci bélyegen is tovább él, ugyanis 2023. június 8-ától a Magyar Posta Mesehősök sorozat alkalmi bélyegként is kiadta a Foky Ottó által készített változatát Paprika Jancsival. A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint készült, melynek három címletén, a blokk keretén, valamint az alkalmi borítékon TV Maci  és Paprika Jancsi figurája egy-egy jellegzetes életképpel szerepel.

Lapozz, és néhány érdekességgel zárva mutatjuk a régről fennmaradt TV Macis videókat! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Világ körül

Az igaz, hogy egy honszerető magyarnak a hazája a legszebb, de ha utazni vágyunk, érdemes... Tovább

Dekoráció

Dekorációs ötletek, melyekkel szebbé teheted otthonod, lakásod és környezeted. Karácsonyi,... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!