hirdetes

Gyerekkorunk szerelme - A Budapesti Vidám park

Sz.F.
Gyerekkorunk szerelme - A Budapesti Vidám park

A Vidám Park működése a park fénykorában

A Vidám Park az 1950–1980 közötti időszakban az általános népszórakoztatás egyik fontos intézménye volt. A parkot a Kisföldalattival és a Nagyvárad térről pontosan ide tartó villamossal könnyű volt megközelíteni. A parkolás a környéken ingyenes volt, parkolóhely találása sem okozott problémát. Hétvégenként sok ezer ember töltötte a napot a parkban, gyermekek számára ajándék volt egy látogatás. Nagyobb ünnepek alatt szinte elviselhetetlen volt a zsúfoltság, a legnépszerűbb menetekre akár fél órát is kellett várni, a Hullámvasútra esetenként több százan is vártak, akár 50 méter hosszú sorban. Hétköznaponként általában sorállás nélkül lehetett mindenre feljutni.

A park tavasztól kora őszig volt nyitva. Télen az 1970-es évek elejétől korlátozott nyitvatartást vezettek be, többek között a játékterem és a Robogó nyitva volt, de a vízi attrakciók nem üzemeltek. A park hétköznap délután nyitott, hétvégén már kora délelőtt. A záróra viszont (feltehetőleg az egyre emelkedő energiaárak miatti takarékoskodás okán) korábbra tolódott, így az 1960-as években későig nyitva tartó, sötétben szépen kivilágított parkot sok éven keresztül nem lehetett esti fények között látni. A park ezáltal legszebb esti, kivilágított arculatát veszítette el.

hirdetes

A parkba való belépésért fizetni kellett, 1970-1975 körül 2 forint volt a belépődíj. A menetdíj az egyszerűbb attrakciókon 1975 körül 1 forint volt, a komolyabbakon (pl. Hullámvasút) 2 forint. Egyetlen kivétel a dodzsem volt, melyhez 5 forintos zsetont kellett a pénztárban venni. Ezután már nem kellett a kocsikból kiszállni, csak további zsetonokat bedobni. A játékautomaták 2 forintossal működtek. A főbejáratnál és az összes mutatvány bejáratánál pénztárfülke üzemelt, a pénzt perselybe kellett bedobni, ettől a négyrekeszes beeresztő forgóajtó egy negyednyit elfordult, egy személyt beengedve.

A pénztáros a kasszáknál csak a rendre felügyelt, szükség esetén aprót váltott. A forgóajtók sok helyen a legvégső időkig fennmaradtak. Az elszámolás céljából a forgóajtókhoz mechanikus számlálószerkezet is tartozott. A Hullámvasúton továbbmenet is lehetséges volt, ebben az esetben a pénzt egy külön fülkénél kellett leadni, kiszállás nélkül. A legzsúfoltabb időszakokban a továbbmenetet nem engedték meg. Ötven forintból már kielégítően lehetett szórakozni, 100 forint egész napos tartózkodásra és büfélátogatásra elég volt (folyamatos dodzsemezést és játékautomatázást leszámítva).

hirdetes

A látogatókat felszolgálós kertvendéglő, valamint több büfé látta el, ahol alkoholt is lehetett kapni. A parkban a nyitvatartás alatt folyamatosan a korabeli legfrissebb slágerek szóltak, reklámokkal tarkítva. Kérésre egyéb szövegeket is bemondtak (pl. eltűnt gyereket szülei várják a Hullámvasút előtt). A területen orvosi ügyelet működött, telefonálási lehetőség volt.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Anonymus Szobor

Anonymus Szobor: Anonymus, vagy Bele Regis Notarius, az egyik magyar király jegyzője és... Tovább

Balatonfüred:

Balatonfüred: A Balaton déli partjának fővárosa, sokak szerint a legszebb balatoni település.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!