hirdetes

Gyerekkorunk szerelme - A Budapesti Vidám park

Sz.F.
Gyerekkorunk szerelme - A Budapesti Vidám park

Kép forrása: Wikimédia/Illustratedjc

A bezárás tervei

A helyét kinövő, jó látogatottságú Állatkert már régóta szeretett volna terjeszkedni. Erre egyetlen lehetőség a Vidám Park irányába volt. Lassan kialakult a gondolat: a szűk és alapvetően rossz állapotú, veszteséges Vidám Park területével bővítsék az Állatkertet, a Vidám Parkot meg költöztessék el egy tágasabb helyre. A muzeális, védett játékok ebben az esetben is a helyükön maradnának, karbantartási és működtetési kötelezettséggel. 2012 során több, egymásnak ellentmondó hír is született a park jövőjéről. Ezek egyike szerint a park 2012 végéig működött volna vidámparkként. Helyén az elképzelések szerint egyrészt az Állatkerthez csatolt Holnemvolt Vár nyílna, melyben a gyerekek a mesék szereplőivel ismerkedhetnének meg, másrészt a Pannon Park, amiben a látogatók esőerdei környezetben sétálgathatnának.

A szezon utolsó napján, 2012. november 4-én bezárt a park téli szünetre. Végleges bezárása esetén a tervek szerint területét a Fővárosi Állat- és Növénykert venné át. A Dzsungel Mesepark játékait megtartanák az új projekthez, a többi játékot eladnák. A pénzügyi főpolgármester-helyettes visszavonta a novemberi bezárásra vonatkozó javaslatot, a Wing Zrt. pedig bejelentette, hogy új vidámparkot hozna létre a Duna-parton a Rákóczi hídtól délre. A műemlékké nyilvánított hullámvasút, mesecsónak és a körhinta ebben az esetben is a Városligetben maradna. A 2012. novemberi szezonzárásig nem született döntés a park jövőjéről, így az további egy szezonnyi haladékot kapott, azonban az újabb döntés értelmében a 2013. szeptember végén végleg bezárt.

hirdetes

A Vidám Park utolsó napja

hirdetes

2013. szeptember 30-án, hétfőn volt az utolsó nyitvatartási nap. A munkanap, valamint a késő őszies, borús, szeles idő ellenére a Park fénykorára emlékeztető látogatottság volt. A bejárattól balra lévő, Körhinta mögötti keskeny, már az Állatkerthez csatolt sávot leszámítva az összes részleg üzemelt.

Az egyik újabb attrakciónál, a Hullámvasút előtti részen, egy népszerű disc-jockey (MC Mike) adott hagyományos, konferálós műsort a menetek alatt. Szép számmal lehetett látni kifejezetten koros, a múltra emlékező látogatót is a fiatalok és gyerekek mellett. Többen adtak hangot annak, hogy a Park vesztesége a város lakosságához mérten elenyésző, sok embernek adott munkát, még többnek szórakozást, a bezárás a Park történelmi múltját is figyelembe véve indokolatlan.

A látogatók az utolsó percig a helyszínen tartózkodtak, sokan lemaradtak az utolsó menetekről. Zárás előtt fél órával a Hullámvasúton kisebb üzemzavar volt, emiatt néhány menet kimaradt. Hét órakor, az utolsó menet után a műsorvezető elbúcsúzott a parktól, miszerint a fények soha többé nem gyúlnak ki, az attrakciók soha többé nem indulnak el, egy 175 éves történet ért ebben a percben véget. Zárás után néhány száz fős tömeg gyűlt össze a főbejáratnál, a bejárat előtt letett égő gyertyák tömegével búcsúztak a parktól.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

2010-es választások

 A 2010-es magyarországi országgyűlési választás volt a hatodik a rendszerváltás után.... Tovább

Rigó Jancsi

Rigó Jancsi: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A rigójancsi egy hagyományos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!