hirdetes

Gyerekkorunk szerelme - A Budapesti Vidám park

Sz.F.
Gyerekkorunk szerelme - A Budapesti Vidám park

A bezárás után

A park bontása a bezárás után hamarosan megkezdődött. A szétbontható és elszállítható mutatványokat 2014 elejére a tervezettnél jóval alacsonyabb áron eladták egy holland cégnek, mely továbbértékesítette azokat. Egy részüket (pl. Panorámakerék) működőképességük ellenére ócskavasként adták el. A területnek az Állatkertbe való végső beintegrálása hosszabb időt vett igénybe.

Holnemvolt Park

A park helyén 2014 tavaszán nyílt a Holnemvolt Park, mely a legfontosabb muzeális attrakciókat tovább üzemeltette, de vidámparki helyett állatparki környezetben. A Holnemvolt Park nyitására a volt Vidám Parkot érintő alábbi változtatások történtek. A Vidám Park összes újabb keletű mutatványa eltűnt. A régiek közül eltűnt a Viharvasút/Túlvilág kapuja, magát az épületet is lebontották. Nincs meg a Panorámakerék, az 1980 körül épített tetőszerkezetét leszámítva a nyolcvanéves Kanyargó. Megmaradt a Hullámvasút, a némileg rendbe szedett Mesecsónak, a Körhinta, a Barlangvasút, az Elvarázsolt Kastély, a Tükör útvesztő és a Tréfás Dzsungel Vasút.

hirdetes

A Kanyargó újabb építésű tetőszerkezetéből madárröptető, a fedett autóversenyből pónilovagló, a mini dodzsemből útvesztő, régi játékteremből kisebb múzeum lett. Utóbbiban volt látható a Vidám Park néhány rekvizituma, többek között a bejárat feletti régi felirat, a Viharvasút két kocsija, egyikben az egyenruhás Bástya elvtárssal lehet fotót készíteni. A kupolás dodzsem épületében papagájshow, majd egy egyszerű ügyességi mutatvány működött. A lézer dodzsem épülete látogatóktól elzárt területté vált. A parkban felállítottak néhány új, kisebb mutatványt, többek között lánchintát, körkörösen haladó kisvasutat, ügyességi játékokat. A közismert fekvő kutya szobrot a bejárat előtt állították fel.

Megszüntették a csuklópántos, korlátlan napi használatot biztosító beléptetőrendszert. Ezután a belépő ára ugyan alacsonyabb lett (500 forint), de minden egyes mutatványért külön kellett fizetni, előre megváltott zsetonokkal. Egy zseton ára 200 forint volt, a komolyabb mutatványokra 2 zseton, az egyszerűbbekre 1 zseton kellett. 2015-ben már minden mutatványra 2 zsetont kértek. Mivel a mutatványok száma lényegesen lecsökkent, ez az előző, napijegy jellegű beléptetőrendszerhez képest komoly relatív áremelkedést jelentett.

hirdetes

Az előző szokástól eltérően néhány alkalommal éjfélig volt nyitva a park, évtizedek után először újra lehetett kivilágítás mellett látogatni, a Hullámvasúton sötétben utazni. Ilyen alkalom volt többek között a Múzeumok éjszakája, az Állatkerti éjszaka, a Mutatványosok éjszakája és a Rumlifesztivál, majd utoljára a Szellemparti. A park bevétele és látogatottsága lényegesen magasabb volt a tervezettnél.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni páros kolbász

Debreceni páros kolbász: Hungarikum. A debreceni páros kolbász alapból marha és... Tovább

Bolhási-víznyelőbarlang

Bolhási-víznyelőbarlang: A Jávorkúttól északkeletre található a Bolhási-víznyelőbarlang.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!